Vućić: Za HR nema recipročnih mera

Srbija se ne plaši konkurencije i nastaviće da se takmiči u ekonomiji i da pobeđuje. Za Hrvatsku nema recipročnih mera, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.11.2014.

16:01

Default images

Srbija neće uzvraćati recipročnim merama Hrvatskoj koja je uskratila Er Srbiji mogućnost da prodaje karte za putovanja iz Zagreba, preko Beograda, do drugih odredišta, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je na pitanja novinara da komentariše tu odluku iz Hrvatske rekao da je verovao da u 21. veku u EU ne postoji strah od konkurencije, pogotovo ne od jedne male balkanske zemlje kao što je Srbije.

"Mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ali hvala im na svemu što su govorili jasno nam je šta misle o nama i šta nam žele. Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama. I zbog te činjenice sam ponosan", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ponosan na uspeh Er Srbije i da ne želi da veruje da se u Hrvatskoj plaše principa "otvorenog neba" i da žele da uruše tako važne evropske principe.

"Ne želim da verujem da žele da beže od takmičenja u ekonomiji jer u tom takmičenju ćemo sve više i sve češće da pobeđujemo", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je istakao da Srbije neće da uskraćuje dobre uslove za poslovanje ni hrvatskim, ni drugim firmama jer se ne plaši konkurencije.

Dogodine uštede u budžetu od oko 500 miliona

Vučić kaže da će republičkim budžetom za 2015. godinu biti predviđene uštede od 480 do 800 miliona evra, u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da će tim uštedama deficit budžeta biti smanjen na oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na današnjoj sednici vlade, kako je rekao premijer, razgovarano je o uštedama ministarstva, pre svega za nabavke roba i usluga, službena putovanja i korišćenje službenih automobila.

On je istakao da ne postoji razumevanje svih ministara za zahtev da se smanje nepotrebni troškovi, odnosno da su neki "na mala vrata pokušali da proguraju" svoje potrebe.

Po rečima premijera, postoje "hiljade i hiljade" vozila u vlasništsvu države koja se ne koriste, kao i da su godišnji troškovi održavanja voznog parka veći nego što je vrednost automobila.

Vučić je kazao da stanje u budžetu Srbije "nikad nije bilo bolje", pre svega zahvaljujući dobroj naplati akciza. Predlog budžeta za 2015. godinu će, kako je rekao premijer, biti ostavljen Skupštini 10. ili 11. decembra.

Jeftiniji derivati-dobra vest, a biće ih još

Predsednik Vlade Srbije rekao je da pojeftinjenje naftnih derivata od tri dinara predstavlja dobru vest i dodao da će ih biti još.

Primetio je, međutim, da to u medijima danas gotovo da nije bila vest.

"Gotovo nigde to nisam video. Niko nije objavio. U Srbiji sve što je dobra vest to nije dobra vest. U Srbiji je samo loša vest - vest. Ali biće još dobrih vesti u vezi sa lekovima, železarom, FAP-om...",rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje Tanjuga.

On je podsetio da je Srbija ušla u reforme, da priprema budžet i da radi temeljno i odgovorno.

"Naš rast i razvoj niko ne može da zaustavi", rekao je Vucičh.

Vučić je rekao i da ga od poteškoća sa kojima se možemo suočiti u ekonomiji mnogo više brine politika, uključujući i dešavanja u Ukrajini i u regionu - kada neko nije zadovoljan napretkom Srbije.

Srbija je posvećena stabilnosti, ponovio je premijer, jer to uslov napretka, a naša mirnoća, pomirljivost i trpeljivost nije rezultat slabosti već snage.

"O tome svi u okruženju treba da vode računa kojima se čini da ćutimo i ne reagujemo zato što smo slabi.. Ćutimo i ne reagujemo jer smo dovoljno jaki da se tako odgovorno i ozbiljno ponašamo", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: