Kako do boljeg statusa ugroženih?

Radnom motivacijom i obrazovanjem status korisnika socijalne pomoći može se promeniti na bolje, kaže Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

16:17

Default images

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin razmenio je iskustva sa ministrom za ljudske resurse u Vladi Mađarske Zoltanom Balogom navodeći da se radnom motivacijom i obrazovanjem status korisnika socijalne pomoći može promeniti na bolje.

''Sve ima svoje specifičnosti, ali put je isti, ideja je potpuno ista. Radnom motivacijom, obrazovanjem možete promeniti svoj status i možete ga promeniti na bolje'', rekao je Vulin Tanjugu.

Prema njegovim rečima, javni radovi itekako mogu da pomognu Srbiji u borbi protiv nezaposlenosti i ljudi koji kroz takvo angažovanje mogu da se zahvale društvu i pokažu koliko cene sve ono što društvo radi za najsiromašnije.

"Mađarska ima veliko iskustvo koje će nam pomoći i u preciziranju našeg programa kako bi smo bili što uspešniji'', rekao je Vulin dodajući da dva ministarstva žele da sarađuju na projektima koji ih spajaju u smislu traženja odgovarajućih fondova od Evropske unije.

Ministar je istakao i da radno angažovanje socijalno najsiriomašnijih kategorija nije nešto što je specifično za Srbiju objašnjavajući da je to projekat koji se sprovodi u čitavoj Evropskoj uniji, pa i u Mađarskoj gde je taj proces pokazao izuzetne rezultate.

Vulin je istakao da je u Mađarskoj došlo do pada nezaposlenosti zahvaljujući radnom angažovanju, a da su uspeli da podignu i obrazovni nivo najsiromašnijeg dela stanovništva što su dobre stvari do kojih hoće i Srbija da dođe.

''Mađarska, kao članica EU, podržava upravo ovakav način za borbu protiv siromastva i nezaposlenosti . Radite i učite to jeste put. Možemo puno da naučimo od Mađarske. Oni su ispred nas u brojnim oblastima koje se tiču socijalne politike'', zaključio je Vulin.

On je najavio i da će sutra u Subotici potpisati sporazum sa prvom lokalnom samoupravom koja kreće u proces sprovođenja Uredbe o radnoj aktivaciji radno sposobnih korisnika socijalne pomoći.

Minsitar je ukazao i da je sa Balogom razgovarao o potrebi postizanja još nekih međudržavnih sporazuma , ali i o položaju srpske zajednice u Mađarskoj i mađarske zajednice u Srbiji.

'Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su naši odnosi dobri i da naše manjine predstavljaju nešto što nas sigurno spaja i nikako nas neće razdvajati'', rekao je Vulin dodajući da je sa Balogom razgovarao i o obeležavanju godišnjice Velikog rata i o tome da je to prilika da se izvuku pouke iz prošlosti.

On je istakao i da se sa Balogom dogovorio i da se dve inspekcije rada mnogo bliže povežu jer suštenski imaju iste probleme, rad na crno, bezbednost na radu....

''Moramo da razgovaramo jer Srbija kao budući član EU mora da se uključi na evropsko tržište rada, a tu važe neka pravila za koje bi bilo dobro da ih naučimo ranije'', zaključio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: