Za rad u Nemačkoj treba znati jezik

Nemačkoj su potrebni visokoobrazovani kadrovi, ali nepoznavanje nemačkog jezika može biti prepreka prilikom zapošljavanja u toj zemlji.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

09:45

Default images

Na ovo je ukazano na Forumu 'Evropa bez granica - mogućnosti razmene Know-How', koji je održan u okviru prvog nemačko-srpskog sajma karijere.

Predstavnik Nemačke agencije za međunarodno posredovanje kadrova (ZAV), Bernard Albert Šatner, istakao je da je za pronalaženje radnog mesta u toj zemlji potrebno znanje nemačkog jezika, ali da izuzetaka u određenim slučajevima ima.

Šatner je naveo da Berlin nastoji da omogući zapošljavanje i ljudima koji nisu iz Evropske unije, a imaju potrebne kvalifikacije, ali i da se, usled ekonomske krize, ta zemlja suočava sa velikim prilivom nekvalifikovanih kadrova iz drugih zemalja unije koji su u potrazi za radnim mestom.

On je naveo da je nezaposlenost u Nemačkoj 7,1 odsto, što je ispod proseka u EU - od 11,1 odsto, i primetio da, i pored velikog broja nezaposlenih, postoji problem deficita određenih kadrova. Na primer, Nemačkoj nedostaju doktori i medicinski radnici, kao i inženjeri u određenim oblastima.

Kako bi smanjila nezaposlenost i odgovorila na demografske promene, Nemačka pored ostalog, radi na smanjenju broja osoba koje napuštaju školovanje i ostaju bez kvalifikacija, kao i na povećanju učešća starijih od 55 godina i žena među zaposlenima.

Prvi nemačko-srpski sajam karijere održava se u Jugoslovenskoj kinoteci, i na njemu su prisutne firme kao što su Mercedes Benc, Boš, Falke, Panasonik, Milbauer, Simens, Proleter iz Ivanjice, Sitel, Viktorija grupa, Geze, Trenkvalder, Centar stranih jezika "Neven", ali i Gete institut, Nemačka razvojna agencija, Fondacija "Hajnrih Bel" i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: