Lekarska greška više nije problem

Lekari u Srbiji ubuduće će moći da se osiguraju od profesionalne odgovornosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

10:19

Default images

Osiguranje će pokrivati sve slučajeve gde će se rodbina ili pacijent obraćati za nadoknadu štete za sume od 200 do 10.000 evra po lekaru, izjavila je direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Tatjana Radosavljević.

Radosavljević je kazala da će ta ustanova od naredne nedelje obaveštavati lekare o osiguranju od profesionalne odgovornosti, navodeći da je pre 15-ak dana potpisan ugovor sa DDOR-om o takvoj vrsti osiguranja.

Ona je navela da će to "skraćivati put pacijentima", jer će sa osiguravajućom kućom moći da se nagode pre suđenja, a da će istovremeno štititi lekare, ali od takozvane defanzivne medicine. ''Ako lekar nije osiguran on će između dva načina lečenja, manje invanzivnog i sporijeg i rizičnijeg ali efikasnijeg predlagati onaj koji nosi manje rizike, ali sporije deluje'', kazala je Radosavljević.

Ona je međutim, dodala da će ipak, kada je osiguran, lekar predlagati rizčniji, ali efektivniji pristup, a da će pacijent potpisati da li je sa tim saglasan ili ne.

Prema njenim rečima, ta praksa zaživela je u svim zemljama bivše Jugoslavije osim Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ona je dodala da u Americi i Sloveniji lekar ne može raditi u prasksi ako nije na taj način osiguran.

Ona je objasnila da će osiguranje u iznosu od 200 do 10.000 evra obuhvatati i rizičnije profesije kojima pripadaju ginekolozi, anesteziolozi i hirurzi dodajući da će oni, ako budu hteli moći sa osiguravajućom kućom da se dogovore o eventualnom dopunskom osiguranju.

Radosavljević je istakla da lekari za to neće davati novac već će osiguranje biti omogućeno sredstvima LKS.

Kako je objasnila, zahvaljujući toj vrsti osiguranja koja je predviđena samo za profesije u kojima je ponašanje radnika regulisano etičkim kodeksom, pacijenti ili porodica lečenog moći će za kraće vreme da dođu do nadoknade štete jer sudski sporovi dugo traju.

Ministar zdravlja Zoran Stanković je kazao da je najduže suđenje zbog lekarske greške trajalo 17 godina i najavio da će u narednih destak dana u Ministarstvu pravde biti održan sastanak na kome će se razmotriti mogućnost da takva suđenja imaju prioritet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: