Subota, 15.05.2021.

17:00

Veliki planovi Bajonteka sa zarađenim milijardama

Bajontek se svojim cepivom protiv korone uzdigao u sam svetski farmaceutski vrh - i naučno i finansijski.

Izvor: Deutsche Welle

Veliki planovi Bajonteka sa zarađenim milijardama
Foto: Shutterstock/Marcus Krauss

Ali već razmišlja i o vremenu posle ove pandemije i sprema ogromnu investiciju u Singapuru.

U prvom kvartalu prošle godine Bajontek je još beležio gubitak od pedesetak miliona evra, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se debelo isplatili. Trenutno radi na povećanju proizvodnje. Bajontek iz Majnca je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti preiod 2020. - za preko 70 puta na oko 2 milijarde evra. I zarada se utrostručila - na oko 1,1 milijardu evra.

U prvom redu je to zasluga cepiva: "Izuzetno sa srećan zbog jedinstvenosti našeg tima i saradnje s našim partnerom Fajzerom. Do danas smo isporučili preko 450 miliona doza u 91 zemlju sveta", izjavio je ovog ponedeljka jedan od osnivača Bajonteka, Ugur Šahin.

Bajontek je spreman da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i posle pandemije korone. Specijalnost će im i dalje biti cepiva protiv zaraznih bolesti - genetski modifikovanim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

Planovi i za nakon korone

Kad je reč o cepivu, Bajontek planira sedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gde je planiran pogon u kojem će se moći da proizvede i do milijardu doza cepiva godišnje. U Bajonteku ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju se radi o „više stotina miliona američkih dolara". Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvuje u investiciji, a tamošnji pogon bi trebalo da počne s radom već 2023.

Bajontek je još prošle godine osnovao sedište i u Kejmbruždu u američkoj saveznoj državi Masačusets. A dogovorena je saradnja s kineskim farmaceutskim koncernom Fosun koji je takođe nedavno najavio gradnju novog proizvodnog pogona kapaciteta od oko milijardu doza cepiva godišnje. Bajontek-Fosunva protiv vakcine korone trebalo bi da dobije odobrenje u Kini ovog leta.

Cepiva će već ubrzo biti dovoljno za sve

Najveći kupac Bajonteka je još uvek EU koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbinu. Kako izgleda, u EU će već u najskorije doba biti dovoljno doza cepiva, ali u siromašnijim zemljama je stanje mnogo lošije.

Nakon što je to već nekoliko puta bila tema i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedavno je i američki predsednik Bajden dopustio mogućnost suspenzije patenta na cepivo protiv korone kako bi ga mogli proizvoditi i u siromašnijim zemljama. Ugur Šahin smatra da teime time ne bi mnogo pomoglo u suzbijanju pandemije, jer čak i kad bi se suspendovao patent, trebat najmanje godinu dana dok bi bilo gde napravio pogon koji bi bio u stanju da proizvodi takve složene preparate.

I drugi stručnjaci koji prate rad farmaceutskog sektora ne misle da će to biti nužno: ne samo Bajontek nego i drugi proizvođači cepiva već rade na proširenju kapaciteta i u veoma dogledno doba će biti dovoljno preparata za sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: