Turska ne sluša Ameriku: Kupovina ruskog S-400 je gotova stvar

Turska ne odlaže kupovinu ruskog protivraketnog sistema S-400 zbog napetih odnosa sa SAD, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

16:46

Turska ne sluša Ameriku: Kupovina ruskog S-400 je gotova stvar
FOTO:EPA-AHMED JALIL

Nabavka sistema napravljenog u Rusiji je "gotova stvar", ponovio je Čavušoglu. Turska i SAD razgovarali su o predlogu Turske za osnivanjem zajedničke komisije, koja bi razmatrala moguće rizike S-400 po američki program F-35, naveo je.

Ovo je bio njegov odgovor na pisanje Blumberga da Turska razmatra zahtev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine.

Prema njegovim rečima, administracija predsednika SAD Donalda Trampa je prošle nedelje zatražila od Ankare odlaganje prijema S-400, koji prema dogovoru treba da bude isporučen u julu.

SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem stvoren da bi obarao američke i savezničke avione, uključujući i F-35, u čijoj izradi pomažu i turski proizvođači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: