Košarka: Sve što treba da znate o prvom NBA finalu Nikole Jokića

Denver će u finalu NBA lige igrati protiv Majami Hita, koji će se posle tri godine ponovo boriti za najprestižniji trofej u klupskoj košarci.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 01.06.2023.

11:53

Košarka: Sve što treba da znate o prvom NBA finalu Nikole Jokića
Kirby Lee-USA TODAY Sports

Pre više od decenije Nikola Jokić, tada 16-godišnjak iz Sombora, preko Fejsbuka je pokušavao da pronađe ekipu za basket.

Danas je on dvostruki najkorisniji igrač američke NBA lige i prvi put u karijeri igraće u finalu najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu.

"Jako sam srećan zbog svih momaka i organizacije, sećam se vremena kad nas niko nije gledao, mogli ste da čujete tapkanje lopte u hali", izjavio je Jokić posle plasmana u finale.

"Ako neko želi da igra basket i sada, mogu da me zovu", dodao je u šali, osvrnuvši se na detinjstvo.

Ali, prvi poziv nije stigao iz Srbije, već sa Floride.

Protivnik Denvera u velikom finalu biće Majami Hit, koji je savladao Boston Seltikse i posle tri godine ponovo će se boriti za najprestižniji klupski trofej u svetu košarke.

U redovima Majamija nastupa mladi Nikola Jović, tako da će Srbija bez obzira na ishod finala uskoro imati još jednog košarkaša sa NBA prstenom.

Do sada je to za rukom pošlo samo četvorici - Darku Miličiću 2004. sa Detroit Pistonsima, Predragu Stojakoviću 2011. sa Dalas Meveriksima, Ognjenu Kuzmiću 2015. sa Golden Stejt Voriorsima, kao i Nemanji Bjelici prošle godine sa istim timom.

Pre nego što počne finalna serija i niz besanih noći, poput onih koje su početkom 21. veka ljubiteljima košarke na Balkanu priređivali Sakramento Kingsi Peđe Stojakovića i Vlada Divca, pred vama je nekoliko najvažnijih stvari o ovogodišnjem NBA finalu.

Prvo finale Denvera i Jokića, rutina Majamija

Posle četiri pokušaja, Denver Nagetsi će se konačno naći u velikom finalu plej-ofa NBA lige nakon što su nekoliko puta zastali korak ranije.

Prethodni put se to dogodilo 2020, tokom pandemije korona virusa, a u finalu Zapadne konferencije izgubili su od Lejkersa, tima koji je Denver na ovogodišnjem putu počistio - 4:0.

Većina ključnih igrača Denvera, poput Jokića, Džamala Marija, Majkla Portera ili Erona Gordona nikada se nisu nadmetali za titulu.

Ali, dvojica veterana u timu su već iskusila borbu za titulu - krilni centar Džef Grin je 2018. sa Klivlend Kavalirsima poražen od Golden Stejta, dok je Kentavijus Koldvel Poup pomenute 2020. bio važan deo tima Lejkersa koji je osvojio trofej.

Prvi trener Majkl Meloun dosad takođe nije bio u poziciji da se bori za titulu kao šef stručnog štaba, ali je tu priliku imao pre 16 godina kao pomoćni trener u Klivlendu.

Tim iz Ohaja je 2007. predvođen Lebronom Džejmsom stigao do finala, ali je tamo glatko izgubio od San Antonio Sparsa (4:0).

Ekipa Majami Hita daleko je iskusnija od ovogodišnjeg rivala u finalu.

Pet Rajli, predsednik tima sa Floride, jedan je od najuspešnijih ljudi u istoriji američke košarke, pošto je dosad osvojio ukupno devet šampionskih titula u različitim ulogama - kao igrač, pomoćni trener, glavni trener (pet puta) i važan član uprave.

Ovogodišnji plasman u finale mu je 19. u karijeri, koju je kao igrač započeo još davne 1967.

I trener Majamija Erik Spolstra neće doživeti ništa novo kada sudijsko podbacivanje lopte u Koloradu označi početak NBA finala, jer će mu ovo biti šesti nastup uz dve osvojene titule 2012. i 2013.

Većina najvažnijih igrača ekipe, poput Džimija Batlera, Bema Adebaja, Gejba Vinsenta, Tajlera Hiroa i Dankana Robinsona takođe ima iskustvo iz finala 2020, dok je bek Kajl Lauri godinu dana ranije osvojio šampionski prsten sa Toronto Reptorsima.

Najiskusniji je 42-godišnji Judonis Haslem, koji je čitavu NBA karijeru proveo u Majamiju, učestvujući u sedam finala i osvojivši tri trofeja prvaka, ali tokom ovogodišnjeg doigravanja on nije imao ulogu u Spolstrinom timu.

Duel otpisanih

Džimi Batler igrao je neverovatno u plej-of seriji/Getty Images
Kada su na NBA draftu 2014. godine na 41. mestu pročitali ime Nikole Jokića, tada 19-godišnjeg igrača beogradske Mege, na ekranu je bila reklama za čuveni lanac brze hrane Tako bel.

Devet godina kasnije, najbolji srpski košarkaš dva puta je proglašen najkorisnijim igračem lige, plasirao se sa Denverom u veliko finale prvi put u karijeri, a neki od najvećih košarkaša u svih vremena odali su mu priznanje na tome.

Dok je Lebron Džejms, igrač Los Anđeles Lejkersa, na konferenciji za medije hvalio Jokića, poznatog i po nadimku Džoker, i doslovno skinuo kapu srpskom igraču u znak poštovanja, legendarni Irvin Medžik Džonson svrstao ga je među velikane lige.

"Džoker menja košarkašku igru baš pred našim očima, kao što su to radili Majkl (Džordan), Leri (Bird), Lebron (Džejms), Stef (Kari), Kobi (Brajant), Karim (Abdul Džabar) i Šek (Šakil O'Nil)", kazao je Džonson.

Iako su bili bolje rangirani na draftu od Jokića, ni od njegovih saigrača Džamala Marija (sedmi pik) i Majkla Portera Mlađeg (14. pik) nije se mnogo očekivalo zbog niza povreda koje su ih snašle već na početku karijera.

Trener Nagetsa Meloun se na konferenciji za medije posle prolaska u finale prisetio situacije posle teške povrede Marija 2021, koji je posle toga pauzirao 18 meseci.

Mari ga je pitao "da li će ga sada trejdovati (poslati u neki drugi NBA tim)", smatrajući sebe "oštećenom robom", rekao je Meloun.

"Dođavola, ne. Ti si naš i volimo te. Pomoći ćemo ti da se vratiš i bićeš bolji igrač", prisetio se trener Denvera.

Put košarkaša Majamija do uspeha bio je možda i trnovitiji.

Ovaj tim je do finala stigao tako što je sa poslednje, osme pozicije uspeo da pobedi dva dotad najveća favorita Istočne konferencije - Milvoki Bakse i Boston Seltikse.

Čak sedmorica prvotimaca ekipe sa Floride svojevremeno nisu bili ni izabrani među 60 najtalentovanijih na NBA draftu.

Među njima su i četvorica koji su tokom čitave sezone i, pogotovo tokom doigravanja, imali važne uloge za timski uspeh - Gejb Vinsent, Dankan Robinson, Maks Štrus i Kejleb Martin.

Najveća zvezda ekipe, Džimi Batler, od malena je morao da se bori sa problemima i nedaćama.

Majka ga je napustila kada je imao 13 godina, tokom srednje škole živeo je u hraniteljskim porodicama, a kada je došlo vreme za upisivanje koledža, najprestižnije škole nisu bile zainteresovane.

Morao je da krene od juniorskog koledža, koji se ne takmiči u najvišem rangu američke koledž košarke, kasnije je stigao do prestižnijeg Marketa, a 2011. izabran je kao poslednji 30. pik prve runde NBA drafta.

Velike stvari nisu se predviđale ni Eriku Spolstri, prvom treneru tima, koga danas mnogi smatraju jednim od najboljih stručnjaka na svetu.

Počeo je kao video koordinator u Majamiju 1995, pregledavajući snimke VHS kaseta i pomažući stručnom štabu, kasnije je postao pomoćni trener Petu Rajliju, osvojivši NBA titulu 2006, a dve godine kasnije Rajli ga je promovisao u njegovog naslednika.

Spolstra, Amerikanac filipinskog porekla, tako je postao prvi glavni trener azijskih korena u najvišem rangu takmičenja bilo kojeg od četiri najpopularnija sporta u SAD - košarke, američkog fudbala, bejzbola i hokeja.

Za 15 godina na klupi Majamija doneo je ovoj franšizi dve NBA titule, a ovaj nastup u finalu biće mu ukupno šesti u samostalnoj karijeri.

Paprene cene ulaznica za finale

Početak finalne serije zakazan je za 1. jun u Denveru, a oni koji budu želeli da uživo gledaju Nikolu Jokića i saigrače moraće da izdvoje onoliko novca koliko je potrebno za dve unce (56 grama) zlata, prenosi američki portal Aksios.

Prosečna cena ulaznica za prvu utakmicu je 4.133 dolara, dok će se najjeftinije karte plaćati 754 dolara, dodaje se.

Oni koji budu želeli sedišta uz teren moraće da plate između 6.000 i 25.000 dolara, navodi se u tekstu Denver posta.

Kako zaustaviti Jokića?

Getty Images
To pitanje postavili su i američki novinari treneru Lejkersa Darvinu Hemu uoči početka serije protiv Nagetsa.

"Uhvatiti ga ispred kuće i kidnapovati ga", rekao je Hem u šali.

Osam dana kasnije serija je bila gotova posle samo četiri utakmice, a Hem i njegov stručni štab rešenje nisu pronašli.

Nije ga našao ni Entoni Dejvis, centar Lejkersa i jedan od najboljih odbrambenih igrača lige, čiji je zadatak bio da čuva srpskog igrača.

Jedan od ključnih momenata poslednjeg meča između Nagetsa i Lejkersa u seriji bio je pogodak Jokića za tri poena preko Dejvisa.

Najbolji igrač Denvera išao je unazad, odrazio se sa jedne noge i izbacio loptu visoko preko Dejvisa, a ona prošla kroz mrežicu ne dodirujući obruč.

Centar Lejkersa klima glavom u neverici, a to je bilo i jedino što je mnogim drugim Jokićevim rivalima preostalo tokom doigravanja.

"Kada imate nekoga poput Džokera, visokog i pametnog kao što je on, protiv takvog čoveka ne smete da napravite nijednu grešku", rekao je Lebron Džejms posle poraza.

I Majami na poziciji centra ima jednog od najboljih defanzivaca lige, Bema Adebaja, ali ni on u prošlosti nije umeo da zaustavi Jokića.

Denver je u februaru pobedio Majami uz odličnu partiju Srbina, a Adebajo je posle utakmice govorio o pokušajima da odigra što bolju odbranu protiv njega.

"Ne znam ni kako to da opišem. Sve radi u sporom ritmu i u vreme koje njemu odgovara", opisao je Amerikanac.

Dodao je da je "najteži deo što je Jokić jako vešt i ume da doda", te da svako ko ga nije dosad čuvao "mora da se spremi mentalno za ta luda dodavanja".

"Kada ga čuvaš, samo pokušavaš ga nateraš na teške šuteve, ali on će ubaciti te teške šuteve", kazao je Adebajo.

'Kultura Majami Hita'

NBA ligom godinama kruži izraz "Hit kultura", posebno posle 2014. i odlaska Lebrona Džejmsa, posle čega je tim bez velikih zvezda uspeo da zadrži dobre rezultate i karakter takmičara.

Iza svega stoje Pet Rajli i Erik Spolstra, a mnogi smatraju da ovaj fenomen omogućava timu uspeh čak i kada se čini da nema dovoljno talenta.

Ali, šta je zapravo "kultura Majami Hita"?

Bek Njujorka Džejlen Branson, čiji je tim izgubio u polufinalu Istočne konferencije od ekipe sa Floride, u njoj je video jedan od glavnih razloga prolaska Majamija u tom okršaju.

"Imaju dobro poznatu kulturu u smislu načina na koji igraju i toga ko su.

"Igraju sa istim mentalitetom, jednako čvrsto i sa istim stavom - ne opuštaju se bez obzira ko je na terenu. To su jednostavno oni", rekao je Branson.

I Džimi Batler, najbolji košarkaš Majamija, objasnio je novinarima da to nije samo fraza, već "prava stvar".

"Više od svega, to je vera jednih u druge, što moraš da imaš u sebi da bi shvatio koliko poseban možeš da budeš u ovoj ligi.

"Mislim da svi verujemo u to, svi smo samouvereni. Samopouzdanje koje Hit kultura usađuje u svakog od nas je vrlo stvarna", opisao je Batler, prenosi list Majami herald.

Najkonkretniji je bio Rajli, čiji su timovi i u prošlosti igrali na sličan način na koji to danas čini Spolstrina ekipa.

Posle plasmana u finale 2020, iskusni operativac Hita rekao je da je suština ovog načina razmišljanja u tome da tim uvek "radi najvrednije, bude najspremniji, najprofesionalniji, nesebičan, najtvrđi i najstrašniji u ligi".

"Ja u to verujem do srži", poručio je Rajli. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: