BBC

Četvrtak, 01.06.2023.

00:15

Fudbal i Liga Evrope: A ko drugi? Sevilja osvojila trofej posle dramatičnog finala

Španski tim je u Budimpešti posle penala pobedio italijansku Romu sa 4:1. Posle 90 i 120 minuta, rezultat je bio 1:1.

Izvor: BBC

Fudbal i Liga Evrope: A ko drugi? Sevilja osvojila trofej posle dramatičnog finala
ANNA SZILAGYI/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Liga Evrope je takmičenje koje igraju mnogi fudbalski klubovi, ali na kraju gotovo uvek pobedi španska Sevilja.

Parafraza čuvene izjave engleske fudbalske legende Garija Linekera o fudbalu i Nemcima, dobila je potvrdu u još jednom finalu Lige Evrope, drugog po rangu evropskog takmičenja.

Španski tim je u Budimpešti posle penala pobedio italijansku Romu sa 4:1. Posle 90 i 120 minuta, rezultat je bio 1:1.

Sevilji je to sedmi trofej u Ligi Evrope od 2006, a španski klub nikada nije izgubio finale ovog takmičenja.

Sevilja je prethodno Ligu Evrope osvojala 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020. godine.

Treneru Rome, Portugalcu Žozeu Murinju, ovo je bilo šesto finale evropskih klupskih takmičenja u karijeri i prvi put je doživeo poraz.

Junak večerašnje pobede Sevilje bio je marokanski golman Bonu koji je odbranio penale igračima Rome - Đanluki Mansiniju i Rodžeru Ibanjezu.

Trofej Lige Evrope osvojila su i dvojica reprezentativaca Srbije, Nemanja Gudelj koji je zamenjen u finišu drugog produžetka i rezervni golman Marko Dmitrović.
Žoze Murinjo, trener Rome/JOHN SIBLEY/Reuters
Roma je delovala kao bolji protivnik i prvom poluvremenu i hrabru igru krunisala je u 35. minutu kada je Paulo Dibala pobegao odbrani Sevilje i sa ivice kaznenog prostora pogodio mrežu.

Prethodno su prilike za italijansku Romu imali Leonardo Spinacola i Temi Ejbraham.

Fudbaleri Sevilje kao da su se probudili tek u završnici prvog poluvremena, a tada je stativu pogodio igrač sredine terena Ivan Rakitić.

Na sve ili ništa je krenula Sevilja u drugom delu meča i taj pristup joj se isplatio u 55. minutu, kada je Đanluka Mansini u pokušaju da izbaci loptu iz sopstvenog kaznenog prostora postigao autogol.

Engleski sudija Entoni Tejlor je u 76. minutu svirao penal za Sevilju posle duela Luisa Ibanjeza i igrača španskog tima Luisa Okamposa, ali je posle gledanja snimka poništio odluku.

Pet minuta kasnije, fudbaleri Rome su tražili penal posle igranja rukom Fernanda, ali je Tejlor i to proverio uz VAR tehnologiju i odlučio da se utakmica nastavi.

U završnici regularnog dela solidne prilike za pogodak propustili su Andrea Beloti za Romu i Susos za Sevilju.

Produžeci su doneli dosta nervoze i poprilično nepovezanu igru oba tima i bilo je jasno da će penali odlučiti osvajača trofeja. Pogledajte video Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: