Kopneni prodor u Irak

Izvor: B92

Petak, 21.03.2003.

11:11

Default images

Drugog dana rata u Iraku, američke i britanske snage ušle su oko 200 kilometara duboko u iračku teritoriju iz pravca Kuvajta. Kolona od 2.000 tenkova i oklopnih vozila već 12 sati bez pružanja većeg otpora napreduje kroz pustinju ka Bagdadu, kažu zapadni izvori. Ključne borbe vodjene su tokom dana na jugu Iraka, oko luke Um Kasr i na poluostrvu Al Fao. Zapadni izvori tvrde da su zauzeta naftna polja oko Basre na jugu i Mosula na severu zemlje, gde su marinci prodrli kako bi krenuli u napredovanje ka Bagdadu. Prema poslednjim izveštajima, zauzeta su i dva strateški važna aerodroma na zapadu Iraka.

Luka Um Kasr i poluostrvo Al Fao važne su strateške tačke, jer se u toj oblasti nalazi čvor naftovoda koji izlazi ka Zalivu, saopšteno je u Londonu: "Vrh poluostrva je obezbedjen prema planu, u akciji kraljevkih marinaca i pritom nije oštećena naftovodna infrastruktura. Time je sprečena mogućnost da režim izazove ekološku katastrofu u Zalivu. Pružen je izvestan otpor, vatrom iz artiljerije i minobacača, od strane pojedinih iračkih jedinica. U borbama su, prema dosašnjim saznanjima, stradala četvorica Iračana", izjavio je britanski ministar odbrane Džef Hun.

Nema zvanične potvrde da je Um Kasr potpuno osvojen. Borbe se još vode, iako su američki vojnici u jednom trenutku istakli i svoju zastavu u jednom delu luke. Zvanični Bagdad demantovao je vesti o angloameričkom napredovanju: "Um Kasr je potpuno u našim rukama. Njihove tvrdnje o prodoru od 200 kilometara u Irak nisu tačne. Nisu uspeli da odmaknu ni pet kilometara od granice", rekao je irački ministar informisanja Al Saef. On je takodje porekao da se Iračani ne predaju anglo-američkim snagama, iako su zapadne tv stanice prikazale snimke vojnika koji se predaju sa belim zastavama u rukama, navodeći da ih je do sada zarobljeno 250.

Radio B92 stupio je u kontakt sa snimateljem agencije Rojters, beogradjaninom Fedjom Grulovićem, koji je prisustvovao ulasku snaga iz Kuvajta u Irak. Prema njegovim rečima, iračke snage pružaju ozbiljan otpor na južnom frontu: "Ja se nalazim na kuvajtskoj strani na samoj granici sa Irakom. Izuzetno vruća noć je bila za Iračane, tri puta su 'tepihovali' ceo region, to znači sa onim glupim bombama, što mi u Beogradu nismo videli, ni osetili. Ovde vlada među Kuvajćanima jedna atmosfera radosti što se ovo dešava. Oni su na ovo čekali dvanaest godina, da se Sadamu konačno vidi kraj. Međutim, ono na šta su naišle američke i britanske snage ovde na jugu Iraka nije ih ni malo obradovalo, s obzirom na izuzetno jak otpor u pravcu Basre i Un Kasra. Vojnici američko-britanskih snaga su u toku četvrtka dobijali pet puta lažnu uzbunu za hemijski napad. Od toga nije ništa bilo, čak nije bilo ni projektila upućenih u njihovom pravcu. Mislim da se više radi o propagandi", kazao je Grulović.

Fedja Grulović kaže da napredovanje američko-britanskih snaga najviše ometaju mine koje su postavljene u oblasti: "Ono što treba da se zna, jeste da je ovaj deo sveta izuzetno ravan. Znači, ovde bi neki vodotoranj bio najviša tačka. Oni ulaze sa svih strana, frontalno i samim tim neki napreduju više, neki manje, u zavisnosti od otpora. Trenutno su podeljeni u tri grupe. Jedna je grupa krenula sa istočne strane, na samu Basru i grupa koja je krenula sa zapadne strane i koja za sada ima najveći prohod, čak 200 kilometara ka Bagdadu. Takođe su problem i mine kojih ima zaista mnogo. Ja mislim da je to i bio razlog za korišćenje tepih-bombi i bombardera B52, da bi izazvali masovne eksplozije, da bi se teren očistio. U ovom trenutku (oko podneva po srednjoevropskom vremenu) oni rade na tome i trebaće im jedno 12 sati da očiste put, kako bi veće snage prošle do Basre", dodao je Grulović.

Iračka državna televizija prikazala je snimke ratnog kabineta Sadama Huseina, koji je, pored ostalog, naredio da se svakom vojniku koji sruši neprijateljski avion, ubije ili zarobi stranog vojnika isplati novčana nagrada. Bagdad je saopštio da je artiljerija pogodila jedan američki avion, koji se pao na teritoriju Kuvajta. Pentagon je demantovao ovu informaciju, ali je potvrdio da je na američkoj strani pala prva žrtva - marinac koji je poginuo u južnom delu Iraka. Ova vest stigla je nakon informacije da je u padu helikoptera jutros nastradalo osam britanskih i četiri američka vojnika.

Vazdušna opasnost u ovim trenucima nije na snazi u Bagdadu. Izveštači javljaju da stanovništvo uoči novog talasa bombardovanja koji se očekuje u petak uveče, pokušavaju da dodju do zaliha vode i hrane. Bagdad je saopštio da je najmanje 37 civila povredjeno u sinoćnim vazdušnim napadima na Bagdad, kada je pogodjeno nekoliko vladinih zgrada u centru grada.Agencije prenose da je nekoliko teških bombardera B52 tokom dana poletelo ka Iraku iz baza u Britaniji.

U Kairu su u toku protesti protiv rata u Iraku, tokom kojih je došlo do sukoba izmedju demonstranata i policije. Veliki protesti su održani i u Indiji i Jemenu, ali i u Tokiju i Melburnu, kao i u mnogim gradovima Amerike i Evrope. Demonstracije su održane i u Briselu, gde su na samitu "petnaestorice" ostaviljene po strani neslaganja oko legitimnosti operacije u Iraku. Lideri EU saopštili su da UN "moraju nastaviti da igraju glavnu ulogu tokom i posle tekuće krize" u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: