BG: Šestospratnica napravila haos, Terazijska terasa ispašta

Beogradu možda nedostaje prostora za društveno-kulturna dešavanja, ali zato bespravno sagrađenih, a potom napuštenih višespratnica ima na pretek.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2018.

18:46

BG: Šestospratnica napravila haos, Terazijska terasa ispašta
Foto: Screenshot

One napuštene stoje godinama, ne služe ničemu, osim kao dokaz kršenja zakona i pasivnosti nadležnih.

Daleko od toga da se ovo viđa samo u ovoj ulici. Ipak, Prizrenska se po nečemu izdvaja.

Dugo godine je Beograđanima prva asocijacija na Prizrensku ulicu bio Ivo Andrić, koji je veliki deo života proveo ovde na broju sedam. Međutim, neko novo vreme, donosi i neke nove simbole. Tako je danas prva asocijacija Prizrenske ulice, napuštena šestopratnica od 3.300 kvadratnih metara.

Taj plod bezakonja i nerešenih pravno-imovinskih odnosa nastajao je godinama.

1991. godine parcela je dodeljena "Jugoslavijakomercu". Ali '99 godine, sukorisnik zemljišta, "Evropa osiguranje", gradi objekat. Tako nastaje spor koji je zamrznuo vreme u Prizrenskoj 3 i naterao okolne stanare da sami održavaju higijenu.

"Bolje da ne uđete u tu džunglu. Svašta možete da vidite. Ja s vremena na vreme idem, gledam da nema neki leš ili tako dalje", kaže jedan od sugrađana.

"To treba vlasti da odluče za 24 sata može to da se završi. Ili ga rušiti ili osposobiti", kaže drugi.

Svojevremeno je napravljen i detaljan plan izgradnje, kako bi Terazijska terasa dobila svoj konačni izgled. Međutim svi planovi, očigledno, pali su u vodu. Glavnu zbrku napravila je zgrada u Prizrenskoj, broj 3.

Koji je dalji put i sudbina ovog čardaka ni na nebu ni na zemlji, pitali smo gradsku građevinsku inspekciju, ali i opštinu Stari grad.

Odgovor je, kao i u svim sličnim pričama, izostao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: