Potpisan ugovor za izgradnju toplovoda u Novom Pazaru vrednog 6,5 miliona evra

JKP "Gradska toplana" Novi Pazar i "Izolir Zrenjanin" potpisali su ugovor za igradnju novog toplovoda i rehabilitaciju postojećeg u Novom Pazaru, u okviru projekta "Podsticanje razvoja obnovljive energije – razvoj tržišta biomase" koji realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Nemačkom razvojnom Bankom KfW.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2022.

12:00

Potpisan ugovor za izgradnju toplovoda u Novom Pazaru vrednog 6,5 miliona evra
Foto: Shutterstock/SGr

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević koji je prisustvovao potpisivanju ugovora kazao je da će grad Novi Pazar sledeću grejnu sezonu dočekati spremno, a da će grejanje biti klimatski održivo, bez štetnog uticaja na životnu sredinu, da će se emisije štetnih gasova ugljen dioksida od sistema daljinskog grejanja smanjiti za preko 90% i da više neće biti emisija sumpordioksida, prenosi eKapija. On je rekao da je vrednost projekta izgradnje nove toplane u Novom Pazaru 6,5 miliona evra, a vrednost ugovora koji se danas potpisuje 1,6 miliona evra, te da će krajem aprila u sklopu ovog projekta biti potpisan ugovor za podstanice i da očekuje da će svi radovi biti završeni do 1. oktobra, odnosno početka grejne sezone. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da će realizacijom ovog projekta biti potpuno izbačen mazut iz upotrebe. "U pregovorima smo sa Ministarstvom rudarstva i energetike da pokrenemo aktivnosti i obezbedimo sredstva da dve kotlarnice u Lugu i Boru koje trenutno koriste ugalj kao energent, u narednom periodu pređu na obnovljive izvore energije", rekao je Biševac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: