Čuveni dečji spinalni hirurg iz Francuske operiše u Kragujevcu

odeći dečiji spinalni hirurg iz Univerzitetskog Kliničkog centra Monpelje u Francuskoj profesor doktor Petre Neagoe naredna dva dana operisaće četiri pacijenta iz Srbije u Univerzitetskom Kliničkom centru u Kragujevcu.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2021.

19:50

Čuveni dečji spinalni hirurg iz Francuske operiše u Kragujevcu
Ilustracija: Depositphotos/XiXinXing

U pitanju su deca sa teškim deformitetima kičme. Do sada je u okviru saradnje naših lekara sa španskim i francuskim stručnjacima iz oblasti spinalne hirurgije preko 70 teških slučajeva deformiteta kičme kod dece i mladih u Srbiji uspešno rešeno.

Saradnja koju lekari iz Srbije imaju sa stručnjacima iz Španije i Francuske nastavlja se na obostrano zadovoljstvo, istaknuto je na konfereniciji za novinare u UKC Kragujevac, kojoj su pored profesora Neagoe prisustvovali i regionalni direktor kompanije MCT za jugoistočnu Evropu Bratislav Čeperković i vršilac dužnosti direktora UKC Kragujevac doktor Slobodan Milisavljević.

„Veoma mi je drago što ću biti u prilici da operišem decu u Srbiji i pomognem im da reše velike probleme sa deformitetom kičme. Veoma je teško postati spinalni hirurg i važno je to znanje deliti. Moja je obaveza kao spinalnog hirurga da svoje znanje podelim i sa drugim kolegama što ću narednih dana učiniti i ovde u Kragujevcu“, rekao je priznati stručnjak.

Saradnja francuskih i španskih spinalnih hirurga sa kragujevačkim lekarima traje već pet godina i veoma je uspešna, a u planu je i razvoj ortopedske robotike u ovoj oblasti, najavio je danas Bratislav Čeperković, koji posreduje u dovođenju vrhunskih stručnjaka iz Francuske u Kragujevac.

„Veliko nam je zadovoljstvo da nastavljamo saradnju sa kragujevačkim lekarima. Naša kompanija sarađuje sa preko 500 klinika u Jugoistočnoj Evropi, dok u Srbiji pored Kragujevca imamo saradnju sa klinikama u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Naš cilj je da lekare Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac edukujemo da usvoje najinovativnije metode spinalne hirurgije i da pacijenti iz Srbije ne moraju da idu u inostranstvo na ove teške operacije. To je ujedno i ušteda za državu Srbiju jer samo jedna ovakva operacija u inostranstvu košta oko 200 do 300 hiljada evra, dok se u Srbiji uradi desetostruko jeftinije", istakao je Čeperković.

Slobodan Milisavljević je rekao da je do sada u Kragujevcu operisano 73 dece iz cele Srbije, kao i da je lista čekanja velika.

„Očekujemo da ovu uspešnu saradnju produžimo i podignemo na viši nivo, kao što je upotreba robotske hirurgije. Sve ovo je najvažnije za decu koja imaju teške deformitete kičme i koja će i na dalje moći da se operišu u Srbiji, ali je važno i za stručno usavršavanje naših lekara", rekao je Milisavljević i još jednom podsetio da su sve operacije besplatne, a da troškove koji su daleko manji nego da pacijenti odlaze u inostranstvo, pokriva država, odnosno Ministarstvo zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: