Kako pomoći psu sa tumorom na jetri

Dalibor pita: Utvrđeno je putem laboratorijskih rezultata i UZ da moj vučjak ima tumor na jetri. Mogu li ikako da mu pomognem jer se još uvek normalno ponaša i jede?

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2013.

10:41

Default images

Predpostavljam da je Vaše pitanje vezano za mogućnosti lečenja. Prvo što moram da konstatujem, da oboljenja jetre bez kliničkih simptoma, nisu uobičajeni nalaz, osim ako je u pitanju nodularna hiperplazija jetre (uvećanja na jetri u vidu čvorova), koje se može javiti kod starijih pasa i tokom dijagnostike se može zameniti sa tumorom jetre.

Kod ovog tipa promene, nije potrebno nikakvo lečenje, osim ako dođe do pucanja i posledičnog krvarenja iz otvorenog čvora. Kod tumora jetre, pitanje je o kom tipu tumora se radi i koliko i koji delovi jetrinog tkiva su zahvaćeni. Kod tipova tumora koji daju metastaze (hemangiosarkom, metastaski karcinom) ili tumora koji su rasejani sa drugog primarnog mesta (insulinoma, mast-ćelijski tumor), može se uraditi hiruško odstranjivanje ( ako je promena na jednom izolovanom režnju jetre), uz hemoterapiju i rešavanje primarnog tumora, pri čemu je prognoza kod ovakvih slučajeva, dosta nepovoljna.

Kod metastatskog karcinoma se čak ne preporučuje bilo kakva terapija. Kod hepatocelularnog karcinoma i adenoma, karcinoma žučnih puteva, moguća je takođe hiruška resekcija promene na izolovanom režnju jetre, ali je i kod ovih tumora, prognoza krajnje nepovoljna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: