Harc roler: Peva čim se rodi

Jedan od najpopularnijih kanarinaca na svetu, nemački roler ili harc roler, veoma je slabo zastupljen kod nas. Ovu pticu odlikuje tiha, melodična pesma, tokom koje mužjaci izvode ture zatvorenim kljunom.

Izvor: Izvor: novosti.rs/ZOV, M. M.

Nedelja, 17.11.2013.

15:09

Default images

Jedan od najpopularnijih kanarinaca na svetu, nemački roler ili harc roler, veoma je slabo zastupljen kod nas. Ovu pticu odlikuje tiha, melodična pesma, tokom koje mužjaci izvode ture zatvorenim kljunom. O ovoj, i još nekim zanimljivostima, vezanim za ovog kanarinca, govori Dejan Ninković, poznatiji kao Aussieroller (Oziroler), koji se godinama uspešno bavi odgojem ovih ptica.

- Kako samo ime kaže, ovaj kanarinac vodi poreklo sa nemačkih planina Harc, koje se nalaze u centralnom delu zemlje - kaže Ninković. - Kraj je poznat po rudnicima uglja, pa su kanarinci svojevremeno korišćeni za otkrivanje metana. Još krajem 19. veka, bilo je oko 6.000 odgajivača, a broj ptica, koje su izvožene u Ameriku, premašivao je stotinu hiljada jedinki, isključivo mužjaka. Današnji roler u mnogo čemu se razlikuje od svog pretka. Roleri koje danas srećemo, bar u Evropi, izvode četiri ture, dok su njihovi preci izvodiili između 9 i 12 tura. Četiri ture koje se danas izvode su grlanje, vrvor, zviždanje i muklo zvonce, dok neke ptice izvode i hohotanje. Neke druge ture smatralne su inferiornim u odnosu na one koje izvode danas, a Nemcima je trebalo skoro 400 godina odgoja da ih odstrane.

Ninković navodi da roler ptica ima toliko jak gen da joj je učenje pesme nepotrebno. Eksperimenti koji su obavljeni u SAD potvrdili su da mlade ptice, ručno hranjene i odgajane u zvučno izolovanim prostorijama, imaju potpuno istu pesmu kao mladi koje su odgajali sami roditelji. Razlika je bila u rasporedu tura, kao i u tome da su mlade ptice pored roditelja brže sazrevale, kad je pesma u pitanju.

- Roleri se treniraju da pevaju na komandu, odnosno počinju sa pesmom kad se izvade iz zamračenih transportnih kutija i stave pred sudije. Zamračivanje mladih rolera u takmičarskim kavezima je i deo treninga koji se, kao i ishrana, razlikuje od odgajivača do odgajivača. Dobro istrenirane ptice obično počnu da pevaju oko pola minuta nakon što su izvađene iz transportne kutije. Ptica koja otvori kljun tokom pevanja, automatski se diskvalifikuje.

Ninković kaže da svojim pticama u vreme treninga daje samo uljanu repicu, koja je bila potopljena u vodi najmanje 12 sati. U vodu se dodaju i vitamini, minerali i raznovrstan "zeleniš": maslačak, spanać, brokoli. Jedinkama koje imaju "mekšu" pesmu daje se jača semenska hrana (konoplja, niger, svetlo seme).

Boja

- Boja rolera je od male ili gotovo nikakve važnosti - kaže naš sagovornik. - Danas je gotovo 80 odsto jedinki čisto žuto, ili žuto sa zelenkastim flekicama. Pojavljuju se još i u zelenoj i beloj boji, kao i u izvesnom broju šarenih varijanti, dobijenih mešanjem pomenutih boja.

Stav

- Veliku važnost u odgoju rolera imaju uporost i strpljenje samog odgajivača, ali i znanje sudija koji bi trebalo da budu odrednica kojim pravcem treba da se ide. Naravno, govorimo o sudijama koji znaju svoj posao i ne sude samo da bi se cena ptica podizala. Smatram da sudija ne bi trebalo da bude i odgajivač, jer često dolazi do sukoba interesa - kaže Ninković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: