Da li su ovo najružnije srpske reči: "Sve su ženskog roda" VIDEO

Praskozorje je najlepša srpska reč, prema glasanju na jednoj stranici na Instagramu, mnogo je reči koje su u izboru i za onu najružniju.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.02.2024.

15:59

Da li su ovo najružnije srpske reči:
Foto: Green Mountain Montenegro/Shutterstock

Nedavno smo imali i konkurs za najlepšu novu srpsku reč, a tada su se vodile i brojne polemike o tome da li je jezik podložan takvim promenama i mogu li se one nasilno uvesti.

Na društvenim mrežama se širilo i glasanje za najružniju srpsku reč, a kriterijumi su sledeći: reči koje zvuče ružno, teško se izgovaraju ili one od čijeg se značenja ježimo.

Gošća emisije 150 minuta bila je Aleksandra Mihajlović, prof. srpskog jezika, i ona je pokušala da nam odgovori na to kako reči oslikavaju dobre i loše društvene pojave, stavove i vrednosti i može li reč da ubije ili da otvori gvozdena vrata.

Prvih pet najružnijih reči u srpskom jeziku su, prema glasanju na Instagramu, kopile, jalova, keva, grkljan i nerotkinja.

"Jako mi je zanimljivo što su to uglavnom ženske imenice. Reči opisuju naša duševna stanja, pa smo tako u jednoj godini razmaka došli od praskozorja do duhoklonuća, ako pričamo o najlepšim rečima", kazala je profesorka Mihajlović.

Ona je navela da ljudi verovatno pre misle na značenje reči.

"Reč kopile najružnija zbog značenja, a ne zvučanja reči, jer u našem jeziku to znači nešto sasvim drugačije, smatra se pejorativom", istakla je ona.

Prema njenim rečima, postoje i lažireči.

"To je lažna reč, a ove godine je lažireč bila reč elita, što je zanimljivo u sociološkom kontekstu", dodala je ona.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: