Ambasador Spasojević objavio knjigu o Grčkoj

Ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević napisao je knjigu "Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije", koja se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Knjiga je nastala kao plod višegodišnjeg rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i Grčku.

U zajedničkom predgovoru knjizi prof. Milan Ristović i prof. Spiridon Sfetas navode da Spasojević pažljivo rasplićući klupko događaja, ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukob.

Knjiga je zajednički poduhvat izdavačke kuće Čigoja štampa, Instituta za noviju istoriju, Instituta za evropske studije i Fondacije Šaper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu