Memorijal najznačajnije srpske slikarke Nadežde Petrović u Čačku

Nadežda Petrović bila je najznačajnija srpska slikarka s kraja 19. i početka 20. veka, rođena je u 1873. u Čačku, a preminula u Valjevu 1915. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/anyaberkut
Foto: Depositphotos/anyaberkut

Memorijal Nadežde Petrović jubilarni 30. put će početi sutra pod sloganom ''Na jug, na jug! Idemo na jug!'', i trajaće do 10. novembra u Čačku.

Na otvaranju u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović od 13 časova će biti izveden performans umetnice Lale Raščić, a dalje je u programu obilazak izložbenih lokacija i kasnije drugi performans Jusufa Hadžifejzovića u dvorištu Narodnog muzeja.

Memorijal je osnovan pre 60 godina, ali se održava svake druge godine. Koncept se bazira na broju od 30 umetnika i 30 izložbi posmatrano kroz medijsku i generacijsku raznolikost, koja prati postjugoslovenski kontekst, sa naglaskom na specifičnim dijalozima, umetničkim vezama i bliskosti kroz prizmu ovog vremena.

Kontinuiranim trajanjem, osvedočenim kvalitetom umetničke produkcije i teorijskog doprinosa Memorijal Nadežde Petrović potvrđuje zavidno mesto na mapi kulturnih dešavanja u regionu, dok ideja jubilarne 30. izložbe ima za cilj da na poseban način predstavi jednu od najznačajnijih manifestacija vizuelne umetnosti na prostorima nekadašnje Jugoslavije, gde se jasno potvrđuje njen prestiž.

U njenom slikarstvu prisutni su impresionizam, moderna umetnost, ekspresionizam, postimpresionizam.

Direktor Memorijala je Branko Ćalović, selektorka izložbe profesorka dr Sarita Vujković, osnivač - Grad Čačak, a organizator Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ Čačak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu