Kustoske intervencije uživo na stalnoj postavci Muzeja Jugoslavije

Publika Muzeja Jugoslavije će od 30. septembra do 2. oktobra moći da prati intervencije kustosa na stalnoj postavci, povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, najavili su iz muzeja.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto:depositphotos/woodkern
foto:depositphotos/woodkern

Kako navode iz Muzeja Jugoslavije, "Aktuelna postavka Muzejska laboratorija polazi od zbirki i muzejskog predmeta kao glavnog izvora putem kog istražujemo društvene pojave, fenomene, tekovine i trenutke važne za razumevanje jugoslovenskog iskustva".

Kroz sam izbor predmeta iz muzejskog fonda, oni će u fokus staviti taj prelomni trenutak svetske i jugoslovenske istorije.

Kroz taj program, Muzej Jugoslavije se pridružuje ovogodišnjem izdanju manifestacije "Dani evropske baštine".

Kustosi će eksponatima akcentovati neke od konkretnih istorijskih trenutaka, ali i različite prakse i načine sećanja na rat, kao i simbole i vrednosti tadašnjeg društva i vladajuće ideologije.

"Prateći fleksibilan način rada na postavci, izmene uvodimo postupno i otvoreno. Publika u pomenutom periodu može da zatekne muzejske radnike kako pred otvorenim vitrinama rešavaju konceptualne i praktične dileme, biraju eksponate, postavljaju i uklapaju tekstove. Skrećući pažnju na izazove i ograničenja tumačenja, ali i neophodnost i dobrobit uključivanja različitih perspektiva, pozivamo posetioce da na licu mesta komentarišu, pitaju i intervenišu gde misle da treba", pojašnjavaju iz Muzeja Jugoslavije.

Glavni motiv za ovakvu postavku je burna istorija Muzeja Jugoslavije, ali i preispitivanje koncepta nasleđa uopšte.

Osim kustosa Muzeja, u istraživanje su uključeni i drugi stručnjaci, stvaraoci i publika.

Radno vreme Muzeja je od 10 do 18 sati, a prilikom posete je neophodno nošenje zaštitne maske, kao i beskontaktno merenje temperature i dezinfekcija ruku pri ulasku.

strana 1 od 46 idi na stranu