Ministarstvo povodom zabrane Balkanske međe: Neprikladan, neobjašnjiv i politički provokativan čin

Projekcija filma "Balkanska međa", iako je prethodno bila regularno zakazana u Domu kulture u Bujanovcu, prekjuče je otkazana bez obrazloženja, kako su objasnili distributeri filma. Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2019.

16:46

Ministarstvo povodom zabrane Balkanske međe: Neprikladan, neobjašnjiv i politički provokativan čin
Foto: Screenshot, Youtube

"Ministarstvo kulture i informisanja sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih u Domu kulture u Bujanovcu da ne prikaže rusko-srpski film 'Balkanska međa'. Takav čin neprikladan je, neobjašnjiv i politički provokativan u mesecima kada čitava Srbija obeležava 20. godišnjicu tragičnih zbivanja koja su našla izraz u ovom zapaženom filmskom ostvarenju", naveli su iz Ministarstva u zvaničnom saopštenju.

Ranije danas oglasili su se iz produkcijske kuće "Balkanske međe".

"Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane. 'Balkanska međa' šalje poruku o neophodnosti negovanje mira i razumevanja između Srba i Albanaca i zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma", navedeno je u saopštenju koje su potpisali Miloš Biković i Miodrag Radonjić iz produkcijske kuće Arhangel studios.

Kako RTS saznaje, direktor Doma kulture u Bujanovcu zabranio je prikazivanje filma "Balkanska međa" da ne bi izazivao tenzije, a iz Doma kulture niko ne želi da govori na ovu temu jer je direktor odsutan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: