"Jerotić je na složena pitanja davao jednostavne i prihvatljive odgovore"

U celokupnoj istoriji srpske kulture malo je intelektualaca koji su kao Vladeta Jerotić stekli tako veliku popularnost da su postali i svojevrsni kulturni fenomen svog doba, ocenjeno je danas na komemorativnom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) posvećenom uspomeni, kako je rečeno, na "jednog od najuglednih njenih članova poslednih decenija", "čoveka dobrote i nade".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

15:23

Foto: Printscreen Youtube

Njegova popularnost, naglašeno je, došla je kao dar sposobnosti da na složena pitanja iz raznih oblasti - medicine, psihologije, teologije, književnosti, umetničkog i naučnost stvaraštva, pruži jasne, razumljive i najvećem broju slušalaca prihvatljive odgovore koji su dolazili od onog kome se verovalo.

Akademik Miro Vuksanović, koji je govorio u ime Odeljenja za jezik i književnost, čiji je član bio i Jerotić, rekao je za njega da nismo imali savremenika koji je na "takav način - stavom, rečju, umeo da leči kroz susrete, ne samo pojedinačne već i na velikim skupovima, kojih je bilo tako reći neprekidno u Srbiji i van nje".

"Moglo bi se reći da je Vladeta Jerotić kulturno dobro, ili nacionalno dobro, jer je njegovim knjigama, sabranim delima, zabeleženo nešto jedinstveno", rekao je Vuksanović, objašnjavajući da se to ogledalo u brojnosti i raznovrsnosti tema o kojima je govorio Jerotić.

Za Jerotića je Vuskanović naveo da je, uz patrijarha Pavla, čovek koji je najviše doprineo da se pravoslavni svet vratio Crkvi, pa ih je sjedinjene i uneo u svoju "biografiju pamćenja".

Pominjući brojne Jerotićeve razgovore sa ljudima, Vuksanović je rekao da je Jerotić "govorio kao da mali krstovi padaju u ruke slušatelja", a činio je to "svakonoćno, svakodnevno, gde god ga pozovu".

Na komemorativnom skupu su govorili i naučni savetnik u SANU Bojan Jovanović i autor TV emisije Agape Aleksandar Gajšek. Jerotić je preminuo 4. septembra ove godine.

Diplomu psihijatra stekao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, specijalizovao je neuropsihijatriju u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj. Bio je načelnik psihoterapeutskog odeljenja bolnice Dr Dragiša Mišović, dugogodišnji profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je predavao pastirsku psihologiju, član Udruženja književnika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: