Održana komemoracija povodom smrti Momira Bradića

Porodica, prijatelji i poštovaoci dela Momira Bradića (1935-2018), oprostili su se juče od istaknutog glumca, reditelja i jednog od najuspešnijih rukovodioca više ustanova kulture na dirljivoj komemoraciji u pozorištu u Kruševcu. Direktor pozorišta, Branislav Nedić, podsetio je da je scena za Bradića bila sveto mesto.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2018.

19:01

Održana komemoracija povodom smrti Momira Bradića
Foto: Screenshot, Youtube

"Glumio je do poslednjeg dana i da nije bilo te njegove energije, danas verovatno ne bismo sedeli u profesionalnom pozorištu, čiji je rad kasnih 60-ih godina, uz ogromni entuzijazam, obnovio", rekao je Nedić.

Miloš Petrović, književnik i pozorišni kritičar, svojevremeno profesor Moše Bradića na Pedagoškoj akademiji, rekao je da je njegov učenik u Kruševcu i ka širim prostorima postavio značajne stubove kulture. Zoran Karajić, glumac, bivši upravnik Šabačkog pozorišta, Bradićev kolega na sceni, prisećao se kako je od prvih dana poznanstva sa velikanom imao utisak da je reč o gromadi, te da ga taj osećaj nikada nije napustio.

Momir Bradić je bio i uspešan upravnik Narodnog muzeja, Slobodišta, pokretač "Jefimijinih dana", među inicijatorima manifestacija "Dani jorgovana", "Belovodska rozeta", "Župska berba", "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju". Pisac Ljubiša Bata Đidić prisetio se kako je Bradić među najzaslužnijima za procvat u kulturi sredinom prošlog veka.

Pamtiće se Bradićeve uloge Prometeja, Dositeja, Hajduk Stanka, Maneta, Mitketa, Hadži Tome, ali i uloge u TV serijama, poput one popa Stanislava u Bajićevom ostvarenju "Selo gori, a baba se češlja". Ljubav prema pozorištu i igri, preneo je na sina, Nebojšu Bradića, poznatog reditelja, bivšeg ministra kulture i upravnika pozorišta.

Momir Bradić sahranjen je na groblju u rodnoj Medveđi kod Trstenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: