Čuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasleđe

U Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike u Beogradu predstavljena je izložba fotografija pod nazivom "Čuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasleđe", autora muzejskog savetnika mr Rifata Kulenovića i kustoskinje muzeja Ade Vlajić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Muzejnt.rs
Foto: Muzejnt.rs

Na izložbi su predstavljene fotografije sa terenskog istraživanja materijalnih ostataka starih industrija i tehnoloških procesa razvijanih na teritoriji Srbije tokom 19. i početkom 20. veka.

Reč je o industrijskoj arheologiji, disciplini kojoj se poslednjih godina posvećuje posebna pažnja budući da njeni rezultati nesumnjivo doprinose potpunijem sagledavanju ukupnog društvenog, kulturnog, političkog i privrednog života.

Budući da fotografija predstavlja mnogo više od običnog zapisa trenutnog stanja, već ima moć da dočara atmosferu i probudi emociju, upravo ovaj medij je izabran za prezentaciju ovog značajnog nasleđa nedovoljno prisutnog u javnosti.

Tokom rada na projektu i terenskog istraživanja pod okriljem Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije dokumentovano je stanje u kome se danas nalaze nekad važni industrijski objekti.

Fotografije doprinose i razumevanju prošlosti, u vremenu kada savremeni tempo tehnološkog razvoja uslovljava ubrzano nestajanja ove, za nacionalnu istoriju svakako važne baštine.

Radi boljeg razumevanja ovog zaboravljenog i potcenjenog nasleđa, osim objekata neposredno namenjenih proizvodnji, istraživanje obuhvata i objekte i prostore usko povezane s industrijom, kao što su oni namenjeni stanovanju ili aktivnostima ljudi tokom slobodnog vremena.

Krajnji rezultat ovako postavljenog istraživanja je rekonstrukcija kulture, shvaćene kao ukupne društvene prakse, dok izložene fotografije dodatno naglašavaju važnost očuvanja ove nesumnjivo značajne baštine u izgradnji kulturnog identiteta.

Između ostalih, na izložbi se mogu videti fotografije Astronomske opservatorije Beograd (građene od 1929. do 1932. godine), Briketarnice rudnika Rtanj (1912), Fabrike tekstila Stamenković u Leskovcu (početak 19. veka), Hidroelektrane u Sićevu (1931), Zrenjaninske fabrike alkohola (kraj 19. veka) i Rudnika i topionice u Boru (1904).

Nakon prikazivanja u Muzeju Jugoslavije i gostovanja u Narodnom muzeju Kikinda i u Sportsko-kulturnom centru Obrenovac, izložba "Čuvari vremena" može se pogledati do 31. avgusta u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Aktuelno

Geri Lukas na drugoj večeri "Boljšoj" festivala

Druge večeri muzičkog festivala "Boljšoj", koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku "Gasprom njefta" publika je imala priliku da uživa u nastupu čuvenog američkog gitariste Gerija Lukasa, koji je dao muzičku pratnju nemoj ruskoj komediji "Šahovska groznica" reditelja Vsevolda Pudovkina.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 08:56 Komentara: 0

Dodeljena Nagrada "Miladin Životić"

Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu od ove godine dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi.

Aktuelno nedelja 15.07. 15:31 Komentara: 0

Velike evropske izložbe koje ne smete da propustite

Pikaso, Gustav Klimt, Egon Šiele , Delakro u Parizu, Brugel u Beču, Da Vinči u Firenci, Frida Kalo u Budimpešti, Marina Abramovič u Beogradu...samo su neke od vrhunskih izlobi koje tokom narednih meseci nude evropske metropole, a koje ne treba propustiti ukoliko se u njima i nađete.

Aktuelno sreda 11.07. 14:14 Komentara: 3
strana 1 od 140 idi na stranu