Italijanske umetnice u NS - gošće Novog kulturnog naselja

Novosadsko Novo kulturno naselje od aprila do juna ugostiće dve umetnice iz Rima – Frančesku Gros ii Veru Maljoni, a koje će sa Novosađanima stvoriti zajednički performans.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

18:00

Italijanske umetnice u NS - gošće Novog kulturnog naselja
Foto: Novo kulturno naselje

Kako se navodi u saopštenju Novog kulturnog naselja, reč je o projektu Kreativne Evrope “Magic Carpets”.

Performans italijanskih umetnica biće prikazan građanima početkom juna na pozorišnom festivalu “Aplauz fest” po kojem je Novo kulturno naselje i poznato.

Osim toga, NKN ističe da će u sklopu programa novosadski umetnik i član Novog kulturnog naselja Vojin Ivkov biće u umetničkoj rezidenciji kod partnerske organizacije ”Meta Cultural Foundation” iz Bukurešta, gde će razvijati svoj video projekat.

"Iako će umetnice iz Rima biti gošće Novog Sada, lokalnim umetnicima će biti pružena jednaka prilika da rade na drugačiji način, intenzivno i ravnopravno sa njima. Njihova polazna tačka biće Novo naselje, gde će umetnice imati zadatak da se upoznaju sa ovim delom grada, istraže javni prostor, upoznaju građane, a potom će početi intenzivne pripreme za predstojeći performans. I pored toga što je naizgled u fokusu umetnost, važno je spomenuti da je cilj ovog udruživanja zainteresovati i animirati lokalno stanovništvo i uključiti ih nesporedno u ovaj kreativni rad koji će svim posetiocima koji odluče da budu deo ”Aplauz Festa” na Novom naselju biti premijeno prikazan početkom juna”, navode iz NKN.

“Magic Carpets“ je koncept sa idejom pružanja podrške umetnicima u nastajanju, podsticaja mobilnosti među umetnicima iz različitih zemalja, samim tim i kulturnih konteksta, podsticaja vidljivosti njihovog rada sa željom da se iz te podrške i stvaralaštva osnaži uticaj na umetničku produkciju i stvore trajni efekti.

Ovaj projekat Kreativne Evrope realizuje 13 partnera iz cele Evrope, a u pitanju su organizacije i institucije iz Litvanije, Italije, Austrije, Irske, Hrvatske, Velika Britanije, Portugala, Nemačke, Rumunije, Letonije, Češke i Gruzije.

Jedna od njih je i organizacija “Novo kulturno naselje” iz Novog Sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: