"Prinčevi iz crtanih filmova su seksualni predatori"

Kaze Muta, japanska profesorka studija roda i sociologije sa Univerziteta Osaka, tvrdi da su prinčevi iz Diznijevih crtanih filmova seksualni predatori.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

"Seksualno zlostavljanje" i u bajkama: "Moj sin ovo neće čitati"

Autorka knjige o seksualnom uznemiravanju smatra da prinčevi iz "Uspavane Lepotice" i "Snežane i sedam patuljaka" oslikavaju kvazi kompulzivne seksualne radnje nad partnerom koji je u nesvesti.

Drugim rečima, ona tvrdi da bajke na ovaj način odobravaju seksualno nasilje.

"Kada racionalno pogledate 'Snežanu i sedam patuljaka' i 'Uspavanu Lepoticu', shvatićete da se vrši seksualni napad na osobu koja je bez svesti. Možda ćete misliti da uništavam fantaziju o svemu tome, ali želim da svi budu svesni toga“, istakla je Muta.

Njen komentar izazvao je brojne reakcije, kako podrške tako i kritike, na koje je profesorka rešila i da odgovori.

"Razumevanja ovih radnji kao 'živeli su srećno do kraja života' i 'ne postoji problem u poljupcu' su opasna. Ovaj način razmišljanja dovodi do toga da cilj opravdava sredstvo. U kojoj meri to dozvoljava seksualno nasilje?“

Ljubljenje bez pristanka je seksualni čin, dodaje profesorka i ističe da su seksualni zločini koji se sve češće dešavaju u Holivudu zapravo imitacija ponašanja muških likova u bajkama.

"U takvim okolnostima prepoznavanje seksualnog nasilja nije laka stvar. Kako god, o ovakvim stvarima moramo da govorimo smelo i jasno.“

Aktuelno

Mileni Dravić uručen srebrnjak povodom 25.FEF

Glumici Mileni Dravić, prvom laureatu nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i počasnoj predsednici Saveta Festivala evropskog filma Palić, sinoć je na Letnjoj pozornici uručen srebrnjak povodom 25. izdanja palićkog festivala.

Aktuelno sreda 18.07. 09:28 Komentara: 0

Šta sve možeš na Egzitu kad si 35+...

Egzit i ja imamo neke neraščišćene račune od ranije. Sa ili bez obzira na to, poslednjih godina imam utisak, što ličan, što pod utiskom mišljenja ljudi do kojih mi je stalo, da me od njega odbija nedostatak onoga što me je nekada za njega vezivalo.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 21:26 Komentara: 101

Bisera i Vasil oduševili na Arlemm-u

Drugo veče Arlemma obeležili su umetnici Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend. Koncert je održan u neposrednoj blizini crkve Sv. Ahilije, građevini iz trinaestog veka, u amfiteatru, prostoru u kome se prirodno širi i proizvodi eho i sceni daje posebnu akustiku.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 11:10 Komentara: 4

Geri Lukas na drugoj večeri "Boljšoj" festivala

Druge večeri muzičkog festivala "Boljšoj", koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku "Gasprom njefta" publika je imala priliku da uživa u nastupu čuvenog američkog gitariste Gerija Lukasa, koji je dao muzičku pratnju nemoj ruskoj komediji "Šahovska groznica" reditelja Vsevolda Pudovkina.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 08:56 Komentara: 0

Dodeljena Nagrada "Miladin Životić"

Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu od ove godine dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi.

Aktuelno nedelja 15.07. 15:31 Komentara: 0
strana 1 od 140 idi na stranu