"Prinčevi iz crtanih filmova su seksualni predatori"

Kaze Muta, japanska profesorka studija roda i sociologije sa Univerziteta Osaka, tvrdi da su prinčevi iz Diznijevih crtanih filmova seksualni predatori.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2018.

15:30

Foto: Youtube Screenshot

Autorka knjige o seksualnom uznemiravanju smatra da prinčevi iz "Uspavane Lepotice" i "Snežane i sedam patuljaka" oslikavaju kvazi kompulzivne seksualne radnje nad partnerom koji je u nesvesti.

Drugim rečima, ona tvrdi da bajke na ovaj način odobravaju seksualno nasilje.

"Kada racionalno pogledate 'Snežanu i sedam patuljaka' i 'Uspavanu Lepoticu', shvatićete da se vrši seksualni napad na osobu koja je bez svesti. Možda ćete misliti da uništavam fantaziju o svemu tome, ali želim da svi budu svesni toga“, istakla je Muta.

Njen komentar izazvao je brojne reakcije, kako podrške tako i kritike, na koje je profesorka rešila i da odgovori.

"Razumevanja ovih radnji kao 'živeli su srećno do kraja života' i 'ne postoji problem u poljupcu' su opasna. Ovaj način razmišljanja dovodi do toga da cilj opravdava sredstvo. U kojoj meri to dozvoljava seksualno nasilje?“

Ljubljenje bez pristanka je seksualni čin, dodaje profesorka i ističe da su seksualni zločini koji se sve češće dešavaju u Holivudu zapravo imitacija ponašanja muških likova u bajkama.

"U takvim okolnostima prepoznavanje seksualnog nasilja nije laka stvar. Kako god, o ovakvim stvarima moramo da govorimo smelo i jasno.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: