"Prinčevi iz crtanih filmova su seksualni predatori"

Kaze Muta, japanska profesorka studija roda i sociologije sa Univerziteta Osaka, tvrdi da su prinčevi iz Diznijevih crtanih filmova seksualni predatori.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

"Seksualno zlostavljanje" i u bajkama: "Moj sin ovo neće čitati"

Autorka knjige o seksualnom uznemiravanju smatra da prinčevi iz "Uspavane Lepotice" i "Snežane i sedam patuljaka" oslikavaju kvazi kompulzivne seksualne radnje nad partnerom koji je u nesvesti.

Drugim rečima, ona tvrdi da bajke na ovaj način odobravaju seksualno nasilje.

"Kada racionalno pogledate 'Snežanu i sedam patuljaka' i 'Uspavanu Lepoticu', shvatićete da se vrši seksualni napad na osobu koja je bez svesti. Možda ćete misliti da uništavam fantaziju o svemu tome, ali želim da svi budu svesni toga“, istakla je Muta.

Njen komentar izazvao je brojne reakcije, kako podrške tako i kritike, na koje je profesorka rešila i da odgovori.

"Razumevanja ovih radnji kao 'živeli su srećno do kraja života' i 'ne postoji problem u poljupcu' su opasna. Ovaj način razmišljanja dovodi do toga da cilj opravdava sredstvo. U kojoj meri to dozvoljava seksualno nasilje?“

Ljubljenje bez pristanka je seksualni čin, dodaje profesorka i ističe da su seksualni zločini koji se sve češće dešavaju u Holivudu zapravo imitacija ponašanja muških likova u bajkama.

"U takvim okolnostima prepoznavanje seksualnog nasilja nije laka stvar. Kako god, o ovakvim stvarima moramo da govorimo smelo i jasno.“

Aktuelno

"Teret" je o ćutnji i tišini koja traje 20 godina

Dugometražni igrani film “Teret” jedini je film sa prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a njegov autor Ognjen Glavonić ističe da je to film o generaciji naših očeva, ne samo o onome šta su oni ostavili nama, nego i onome šta su oni nasledili od svojih roditelja, film o Jugoslaviji, njenom raspadu i lekcijama koje možemo da naučimo iz toga.

Aktuelno utorak 24.04. 09:20 Komentara: 7

Novi muzički razgovor sa Felcom

Šef-dirigent Gabrijel Felc održaće nove muzičke razgovore u Sali Beogradske filharmonije, u sredu 25. aprila od 14 časova. Ovog puta, Felc će kroz zajedničko sviranje i razgovor predstaviti dvoje violista Tamaru Marinković Tomić i Zorana Miletića.

Aktuelno ponedeljak 23.04. 14:21 Komentara: 0

Počeo festival "Na pola puta"

U Užicu je počeo regionalni književni festival “Na pola puta“ tokom koga će se gimnazijalci iz Užica, Rijeke, Sarajeva, Beograda i Zagreba susresti sa najznačajnijim piscima i delima domaće savremene književnosti, filma i novinarstava.

Aktuelno ponedeljak 23.04. 10:55 Komentara: 0
strana 1 od 117 idi na stranu