"Prinčevi iz crtanih filmova su seksualni predatori"

Kaze Muta, japanska profesorka studija roda i sociologije sa Univerziteta Osaka, tvrdi da su prinčevi iz Diznijevih crtanih filmova seksualni predatori.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

"Seksualno zlostavljanje" i u bajkama: "Moj sin ovo neće čitati"

Autorka knjige o seksualnom uznemiravanju smatra da prinčevi iz "Uspavane Lepotice" i "Snežane i sedam patuljaka" oslikavaju kvazi kompulzivne seksualne radnje nad partnerom koji je u nesvesti.

Drugim rečima, ona tvrdi da bajke na ovaj način odobravaju seksualno nasilje.

"Kada racionalno pogledate 'Snežanu i sedam patuljaka' i 'Uspavanu Lepoticu', shvatićete da se vrši seksualni napad na osobu koja je bez svesti. Možda ćete misliti da uništavam fantaziju o svemu tome, ali želim da svi budu svesni toga“, istakla je Muta.

Njen komentar izazvao je brojne reakcije, kako podrške tako i kritike, na koje je profesorka rešila i da odgovori.

"Razumevanja ovih radnji kao 'živeli su srećno do kraja života' i 'ne postoji problem u poljupcu' su opasna. Ovaj način razmišljanja dovodi do toga da cilj opravdava sredstvo. U kojoj meri to dozvoljava seksualno nasilje?“

Ljubljenje bez pristanka je seksualni čin, dodaje profesorka i ističe da su seksualni zločini koji se sve češće dešavaju u Holivudu zapravo imitacija ponašanja muških likova u bajkama.

"U takvim okolnostima prepoznavanje seksualnog nasilja nije laka stvar. Kako god, o ovakvim stvarima moramo da govorimo smelo i jasno.“

Aktuelno

Aji Jung uručen "Orden italijanske zvezde"

Direktorki Beogradskog festivala igre Aji Jung večeras je u italijanskoj ambasadi u Beogradu uručeno najviše državno odlikovanje te zemlje u oblasti kulture - "Orden italijanske zvezde", a uručenju je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Aktuelno ponedeljak 29.01. 20:00 Komentara: 7
strana 1 od 42 idi na stranu