Dom Jevrema Grujića otvoren od 1. januara

Dom Jevrema Grujića, jedinstveni muzej umetnosti, istorije i diplomatije, koji čuva umetničku kolekciju skupljanu tokom dva ipo veka, će se po drugi put pridružiti i biti otvoren tokom manifestacije Ulica otvorenog srca koja se tradicionalno održava 1. januara u Svetogorskoj ulici.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2016.

19:11

Dom Jevrema Grujića otvoren od 1. januara

Svi naši sugrađani i strani turisti koji posećuju Beograd za vreme praznika moći će da vide jedninstvenu umetničku kolekciju koju čine dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Knežević, Zore Petrović..., skulpture, stilski nameštaj, oružje iz I i II srpskog ustanka, umetničke predmete, kraljevske poklone i to sve u ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.
Specijalno za ovu priliku svi posetioci će moći da probaju čuvenu tortu kraljice Natalije uz šoljicu kafe ili čaja u salonima u kojima su se nekada održavali čuveniji novogodišnji balovi.

Premijerno će biti prikazan portret Slavka i Mejbl Grujić, koji je specijalno izrađen za proslavu 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske, kao i restaurirana remek dela Uroša Kneževića i čuvena italijanska ikona s kraja 17. veka.
Ukoliko želite da čujete neispričane priče o tradiciji i običajima u beogradskim gradskim kućama s kraja 19. veka, praznici su pravo vreme za to.

Dom Jevrema Grujića će biti otvoren za posete 1. januara od 11 do 17 časova. Vođene ture biće organizovane na svakih pola sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: