3D naci-filmovi iz 1936. godine?

Džejms Kameron (James Cameron) i njegovi saradnici napravili su revoluciju u 3D filmskoj tehnologiji u 21. veku, ali izgleda da su ih Nemci u toj "revoluciji" preduhitrili.

Podeli

Australijski "filmadžija" Filip Mora (Philippe Mora) kaže da je pronašao dva tridesetominutna 3D filma koje su snimili propagandisti Trećeg rajha 1936. godine, šesnaest godina pre nego što je ovaj format za kratko postao popularan u SAD-u.

Prvi od dva otkrivena filma zove se "So Real You Can Touch It" i u njemu su snimljeni kadrovi roštilja na kojem se peku kobasice u 3d stereoskopskoj tehnici, dok se drugi "Six Girls Roll Into Weekend" bavi životom glumica, za koje Mora veruje da su verovatno bile pod ugovorom sa glavnim nemačkim ratnim filmskim studijom Universum Film.

"Kvalitet filmova je fantastičan", kaže Mora. "Nacisti su snimali sve i svaka slika bila je kontrolisana, sve to je pokazivalo kako su dobijali kontrolu nad državom i narodom."

Mora je ovaj film pronašao dok je vršio istraživanje za novi dokumentarac, "Kako je snimljen Treći rajh (How the Third Reich was Recorded)", u kojem otkriva kako su nacisti koristili film za oblikovanje mišljenja javnosti i manipulaciju.

Američki film "Audioscopiks" (autori Džozef Levental (Joseph Leventhal) i Džon Norling (John Norling)) u produkciji MGM studija, dobio je Oskar za najbolji kratki film 1936. godine. Ipak, stereoskopski filmovi nisi bili zastupljeni u Holivudu sve do pojave filma "House of Wax" reditelja Andrea De Tota (André de Toth) 1953. godine, u kojem je glavnu ulogu igrao Vinsent Prajs (Vincent Price).

Mora veruje da postojanje 35mm filmova potvrđuje da su Nemci bili decenijama ispred svih u korišćenju ovog formata. "Filmove je radio nezavisni studio za potrebe Gebelsovog (Goebbels) Ministarstva propagande i bili su poznati kao "Raum film" , jer su svi bili snimljeni u 3D tehnici, što je možda bio razlog zašto ih niko nije video javno".

Mora, koji je ekspert za naci-filmove, veruje da postoji još 3D snimaka iz ere Trećeg rajha "skrivenih" u Nemačkoj ili na nekom drugom mestu. 1973. godine u filmu "Swastika," prvi put su pušteni inserti iz privatnih filmova koje su Hitler i Eva Braun snimali u zimskom centru Obersalcberg, u Bavarskim alpima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 213 idi na stranu