"Lažljivica" premijerno u Ateljeu 212 u Beogradu

Premijera predstave "Lažljivice" Nikolaja Koljade, u prevodu Novice Antonića i režiji Stefana Sablića, biće održana u petak, 7. februara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

Repertoarska politika Ateljea 212, zasnovana na praizvedbamam domaćih i stranih savremenih dramskih autora, nastavlja se postavkom ovog novog Koljadinog dela, objavljenog 2019. godine.

Nikolaj Koljada, predstavnik "gvozdenog veka" ruske književnosti, jedan od u svetu najigranijih savremenih dramskih pisaca, i u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

Junakinje "Lažljivica" su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija. Svađaju se, sumnjaju, negiraju i sećanja i živote jedna drugoj, dovode u pitanje istinitost i tvrdnji i postojanja svake od njih. Sumnjajući u drugu, posumnjaju i u sebe i za kratko vreme obe gube krhke oslonce svojih tužno neprimetnih života.

"Lažljivice" su urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

strana 1 od 4 idi na stranu