Dodelom nagrada Narodno pozorište obeležilo svoj dan

Dodelom nagrada i prigodnim programom Narodno pozorište u Beogradu obeležilo je svoj dan, a prestižnim priznanjem "Raša Plaović" nagrađen je glumac Nenad Jezdić za ulogu u predstavi "Nečista krv" u produkciji nacionalnog teatra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Nagrada "Raša Plaović" afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u prošloj sezoni, a Jezdiću je pripala za ulogu Gazda Marka u predstavi "Nečista krv" nastaloj prema motivima istoimenog romana Borislava Stankovića u dramatizaciji Maje Todorović u režiji Milana Neškovića.

Zbog profesionalnih obaveza Nenad Jezdić nije prisustvovao današnjoj svečanosti u Narodnom pozorištu.

Žiri za dodelu nagrade "Raša Plaović" činili su dramski pisac Igor Bojović, Snežana Trišić, Ljiljana Blagojević, Nela Mihailović i Tamara Baračkov.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić se na samom početku svečanosti zahvalila prijateljima i neprijateljima, koji će je izdati na velikom doprinosu u radu i razvijanju nacionalnog teatra.

"Prijateljstvo je zanat najstariji, ali istovremeno srećna sam što mogu da služim stotinama veličanstvenih umetnika i hiljadama gledalaca koji dolaze u Narodno pozorište. Goreti vatrom Apolonovom koji je bog poezije, umetnosti i svetlosti velika je privilegija. Ohrabrujem sve koji doprinose funkcionisanju Narodnog pozorišta, sve ono koje o njemu misle dobro i loše ili samo prolaze pored naše zgrade da gore vatrom Apolonovom", kazala je Ivana Vujić.

Upravnica Narodnog pozorišta je potom pozvala asistenta koji joj je doneo rukavicu premazanu pirotehničkim sredstvom koju je Vujićeva prislonila na plamičak sveće.

"Sada i ja bukvalnom gorim vatrom Apolonovom uzviknula je Vujić na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Ako do kraja gorimo onda će i naš umetnički plamen biti ogroman", kazala je Vujićeva i odala da je Drama nacionalnog teatra imala u proteklih godinu dana sjajnu premijeru "Balkanskog špijuna" u režiji Tanje Mandić Rigonat, koja je dobila silne nagrade na različitim festivalima i imala brojna gostovanja.

"Imali smo i premijeru predstave Nečista krv u režiji Milana Neškovića koja je redovna na scenama naših pozorišnih festivala. Na maloj sceni publiku je strefila bomba u vidu predstave Da li ste za bezbednost koja predstavlja raspravu o ženi u umetnosti i političkim vremenima. Pre nekoliko dana na istoj sceni je izvedena premijera predstave "Livada puna tame" nastala po tekstu naše slavne pesnikinje i dramske spisateljice Milene Marković", podsetila je Vujićeva.

Prema njenim rečima Konjovićeva opera "Koštana" vratila se na scenu Narodnog pozorišta.

Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

"Ponosni smo zbog povratka opere Na uranku u našu kuću, ali i na operu za najmlađe Bastijan I Bastijena, koja se igra kao matine i ambijentalno pozorište", kazala je Vujićeva i napomenula da je Balet Narodnog pozorišta uspeo da iznedri premijeru klasičnog komada "Labudovo jezero" kojim je iznova srenuo pažnju na svoje veličanstvene mogućnosti.

Veselu atmosferu dodele nagrada na sceni Narodnog pozorišta upotpunjavao je hor te kuće sa odlomscima iz opera koje se nalaze repertoaru nacionalnog teatra.

Po odluci Upravnog odbora Narodnog pozorišta najbolja predstava u okviru repertoara je "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića.

Priznanjem za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta nagrađeni su Jovana Stojiljković, Nenad Jezdić, Miodrag D. Jovanović, Ana Zorana Brajovioć, Evgenija jeremić i Tatjana Tatić.

Nagrada za izuzetno značajan umetnički i radni doprinos pripala je Neli Mihailović i Nataši Ninković prvakinjama Drame Narodnog pozorišta i grafičkom dizajneru Jovanu Tarboku.

Pečatom za dorinos radu Narodnog pozorišta nagrađeni su Madlena Cepter, osivač Opere i teatra Madlenianum, teatrolog raško Jovanović, svetski balestki umetnik Sergej Polunjin, prvakinja Opere Radmila Smiljanić, prvak opere Janko Sinadinović, Ana Ilić savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativna industrije, Konstantin Kostjukov, prvak Baleta, Ljiljana Blagojević prvakinja Drame, Nebojša Dugalić prvak Drame i Olivera Živković, službenik za odnose sa javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu