Tartif najbolja predstava na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine jednoglasno je odlučio da se nagrada za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi "Tartif" Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Autor i reditelj ove predstave nastale po motivima originalne Molijerove drame je Igor VukTorbica.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

09:45

Tartif najbolja predstava na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine
Foto: alphaspirit/depositphotos.com

Festival se održava u Zrenjaninu, a u žiriju su rediteljka i književnica Vida Ognjenović (predsednica), scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović.

Po odluci žirija, nagrada za najbolju predstavu za decu u celini pripala je predstavi Izvini mama, po bajci "Neću da se izvinim" Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Igoru Vuku Torbici za predstavu "Tartif".

Žiri je odlučio i da se dodele ravnopravne glumačke nagrade za najbolju žensku ulogu Marti Bereš za ulogu Hasanaginice u predstavi "Hasanaginica" Novosadskog pozorišta i Hani Selimović za ulogu Dorine u predstavi "Tartif", dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Saši Torlakoviću za ulogu "Tartifa" u predstavi "Tartif".

Odlučeno je i da se nagrada za najbolju ulogu u predstavama za decu dodeli Aleksandru Ristovskom za ulogu Pastira i Doktorice Mice u predstavi "Konjski zubić" u našeg cara, Narodnog pozorišta Sombor.

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Olegu Katorginu za predstavu Zatvorenik i Šestoprsti, Pozorišta mladih, a nagrada za najbolji kostim Vanji Popović za kostime u predstavi Bilo jednom u Banatu, Narodnog pozorišta Toša Jovanović Zrenjanin.

Žiri je doneo odluku da se nagrada ''Tihomir Mačković'' za najbolju kreaciju lutaka dodeli Nataliji Vočevoj za kreaciju lutaka u predstavi Izvini mama, Dečjeg pozorišta Subotica, dok je nagrada za najbolju muziku pripala Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi Hasanaginica.

Dodeljene su i dve specijalne nagrade: Za pokret i izbor muzike - Amaliji Benet za predstavu Veštice iz Salema, Srpskog narodnog pozorišta i nagrada za kolektivnu igru ansamblu predstave Bilo jednom u Banatu Narodnog pozorišta Toša Jovanović Zrenjanin. Memorijalna nagrada "Ivana Mirkov-Vlaćić" za najbolju likovnu obradu predstave pripala je predstavi Veštice iz Salema - Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad koju dodeljuje porodica Mirkov na osnovu jednoglasne odluke žirija.

Žiri je odlučio i da se nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeli Viktoriji Plafi za ulogu dečaka Vasje u predstavi Izvini mama, Dečjeg pozorište Subotica. Večeras, poslednjeg dana festivala, posle uručenja nagrada u čast nagradjenih biće odigrana predstava "Dopler" Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: