Premijera: "Njene ambicije propadaju u lošoj komunikaciji sa mužem i ljubavnikom"

“Vrteška” Artura Šniclera početkom 20. veka smatrana je skandaloznom zbog otvorenog tretiranja seksualne tematike. Premijerno će je izvesti ansambl Pozorišta "Boško Buha" 1. aprila u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 29.03.2019.

13:54

Premijera:
Foto: Printscreen Youtube

"Vrteška" se sastoji iz deset duo scena, s tim da uvek jedan lik prelazi u narednu scenu, u novi partnerski odnos. Likovi su Bludnica, Vojnik, Sobarica, Mladi gospodin, Mlada supruga, Muž, Slatka mala, Pesnik, Glumica i Grof, a igraju ih Milutin Milošević, Uroš Jovčić, Jelena Trkulja, Milan Kolak, Lena Bogdanović, Goran
Šušljik, Teodora Ristovski, Miloš Vlalukin, Katarina Gojković i Dejan Lutkić.

Predstava se igra u prevodu Borivoja Gerzića. Scenografkinja je Vesna Popović, kostimografkinja Lana Cvijanović, kompozitor Aleksandar Lokner, Ana Krstajić je radila dodatnu muziku, Mirko Knežević scenski pokret, video art reditelj Mihajlović, a montažer je Pavle Kunovčić.

Naša poznata glumica Lena Bogdanović kaže da ansambl deli velika očekivanja publike od predstave "Vrteška". "Imamo izvesnu dozu straha od premijere jer smo predstavom 'Florentinski šešir', takođe u Režiji Darijana Mihajlovića, standard izvođenja pozorišnih komada u 'Buhi' podigli na izuzetno visok
nivo", kaže Bogdanović. Prema njenim rečima, ceo ansabl ima izuzetnu odgovornost prema tekstu jer je reč o klasičnom delu napisanom 1912. godine.

"Šnicler je zabranio da se igra taj komad za njegovog života jer su izbile demonstracije nakon premijere. Naravno, kasnije je taj tekst doživeo niz adaptacija i insenacija. Postavljan je u celom svetu. Postoje i dve poznate filmske verzije... Beograd dugo nije imao 'Vrtešku'. Poslednja koja je igrana bila je veliki hit u režiji Dejana Mijača u Pozorištu na Terazijama, osamdesetih godina prošlog veka", kazala je Bogdanović i naglasila da je produkciono "Vrteška" izuzetno
teška predstava.

Za nju nema dileme da je pred glumcima u predstavi veliko iskušenje. "Svaki od protagonista predstave ima dve velike scene. Imamo različite situacije u kojoj svako od glumaca pokazuje svoje svetle i tamne strane. Šnicler je genijalan pisac i pokušaćemo tu genijalnost teksta da oživimo na sceni", kazala je Bogdanović.

Kako kaže, igra ženu koja pokušava da organizuje život u kojem bi joj bilo sve potaman. "Njene ambicije propadaju u lošoj komunikaciji sa mužem i ljubavnikom. Taj zaplet ne funkcioniše. Iskustva iz priprema ove predstave su izuzetna jer sam prvi put radila sa Goranom Šušljikom i Milanom Kolakom i verujem da smo napravili izuzetnu predstavu, jer postoji izuzetna sinergija u ansamblu", kazala je Bogdanović.

Da bi uspela da se izbori za status obrazovane, glumice koja lepo izgleda i ima priliku da se umetnički izražava, Bodanović je, prema sopstvenom svedočenju, morala nekoliko puta da se potrudi da poništi sveprisutnu predstavu o njoj u javnosti.

"U pozorištu sam najranije u svojoj karijeri uspela da se izborim sa predrasudama sredine o mojim glumačkim moćima ulogama u komadima 'Florentinski šešir' i 'Ljubav u Savamali'", kazala je Bogdanović i dodala da u Srbiji glumice često stavljaju u "fioke".

"Reditelji i producenti često glumicama govore: 'Dobro, igrala si glavnu ulogu, sad malo pauza'. To se glumcima nikako i nikada ne događa... Oni idu iz projekta u projekat bez problema. Pojavnost kolega se skoro nikada ne dovod u pitanje. Retko im se kao glumicama zagleda da li su mršavi ili debeli, da li deluju urbano ili ruralno... Glumice se školuju da igraju Medeju, Juliju, Antigonu, a onda na osnovu dnevne pojavnosti neko procenjuje šta mogu da igraju", kazala je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: