Vojin Ćetkovič: "Pred svaku predstavu imam sve veću tremu"

Drama "Ekvus" Pitera Šefera, u režiji Marka Manojlovića, biće premijerno izvedena na sceni "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta 16. novembra u 20 sati. Tim povodom za televiziju Prva govorili su glumci Vojin Ćetković i Anka Gaćeša.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

13:10

Vojin Ćetkovič:
Foto: Screenshot, Prva

Ćetković navodi da, kao i svaki put, dva dana pred premijeru razmišlja samo o tome. Sa godinama to ne jenjava, već je, kaže glumac, trema uvek veća.

"Mislim da je to jedan od razloga zašto se bavim pozorištem uopšte. Ne samo to istraživanje, rad na sebi i literaturi, nego prosto to uzbuđenje koje nosi svaka proba, a tek premijera, kad se sve to sabere", ističe Ćetković.

Anka Gaćeša kaže da oseća izvesnu tugu jer se približava premijera. To za nju znači da će se smanjiti probe i druženje. Priznaje da je veliki tremaroš i da, kao kod njenog kolege, trema postoji.

"Tumačim lik Džil Mejson, mlade konjušarke koja glavnog junaka uvodi u svet konja, koji će mu kasnije promeniti život. Meni je bilo jako uzbudljivo pošto mi je direktni partner mladi Miša Dragićević, koji je neverovatan. Iako je mlađi od mene, već sam dosta toga naučila od njega. Dobro ga poznajem, bio mi je student. Drugi partner mi je Vojin, nije mi bio student ali mi je bio profesor na neki način", ističe glumica.

Krimi-dramu o psihijatru i njegovom pacijentu – adolescentu, koji boluje od patološke, religijske opsesije konjima, napisao je 1973. Piter Šefer po istinitom događaju. Ovaj komad dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u kontrastu sa instinktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi. Izmaštana religija o božanskom konju (lat. “equus”) poremećenog adolescenta poslužila je Šeferu za to da kroz popularan žanr preispita arhetipske apolonijske i dionizijske postulate ljudskog ponašanja i sistem vrednosti.

Ovaj komad Entoni Hopkins izveo je više od hiljadu puta, a 1977. reditelj Sidni Lamet je snimio ekranizaciju sa Ričardom Bartonom u ulozi psihijatra.

"Gledao sam film. On je sniman sedamdesetih godina pod nekim raznim okolnostima, tako da nije mogao da nam posluži kao neki primer kako bi mi radili ovaj komad", objašnjava Vojin i dodaje: "Doduše, film uvek možeš da pogledaš informativno. Predstava je nešto sasvim drugo. Ja bih vas pozvao da pogledate predstavu. Kao što reče naš reditelj, ona govori o tome da li je vredno baciti 80 godina za jedan pravi dan života."

U predstavi, osim Vojina i Anke, igraju Miodrag Dragićević, Paulina Manov Đurđević, Nataša Marković, Ivan Tomić i Milica Tomašević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: