Predstava "Mesec dana na selu" premijerno izveden u JDP-u

Predstava "Mesec dana na selu" Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Ive Milošević premijerno je izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Jdp.rs
Foto: Jdp.rs

Rediteljka preispituje šta je zaljubljenost, da li je osećanje dosade plodno tlo za zaljubljivanje, da li je život za one koji imaju, postao previše lak i da li je ta lakoća izvor dosade ili usamljnosti, da li je u pitanju glad za doživljajima.

Kroz lik Natalije Petrovne, u tumačenju Mirjane Karanović, Milošević pokazuje "kako se duša budi i doživljava svoje proleće kada smo zaljubljeni, osećanje da ranije pravog života nije ni bilo, a kontrola razuma biva uzdrmana".

Rediteljka postavlja pitanje i da li, kada nam život postane kolotečina i kada čeznemo da nas nešto ili neko odnese odavde, da li smo tada prijemčivi za ljubav i kako ljubav čoveka istovremeno uzdiže u njegovoj lepoti i ogoljava bedu njegove egzistencije.

Foto: Jdp.rs
Foto: Jdp.rs

Za neke likove u komadu ljubav je izvor nade u bolju budućnost, za nekoga je zanos u kojem privremeno izgubi sebe da bi se potom ponovo uspostavio, neko biva razočaran, neko pristaje na iluziju, a neko je zahvalan što se zahvaljujući ljubavi ponovo osetio živim.

Publika je dugim aplauzom pozdravila ansambl u kome su, uz Karanović, igrali Svetozar Cvetković, Marko Janketić, Milica Gojković, Branka Petrić, Marko Baćović, Srđan Timarov, Milena Vasić, Dubravko Jovanović, Irfan Mensur, Bojan Lazarov, Marija Klanac i Pavle Orlić.

Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković.

Pozorište

Kralj Lir Mikija Manojlovića oduševio zagrebačku publiku

Nova dramska premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb "Kralj Lir", premijerno postavljena u petak u režiji Januša Kice, moćna je interpretacija jedne od najmračnijih tragedija Vilijama Šekspira na čelu sa beogradskim glumcem Predragom Mikijem Manojlovićem, koji je oduševio u ulozi ostarelog kralja koga gubitak statusa i identiteta vodi u postepeno ludilo i smrt.

Pozorište subota 24.02. 13:30 Komentara: 7
strana 1 od 4 idi na stranu