Flamenko predstava u Madlenianumu

Flameko predstava „Cafe Cantantes“, inspirisana istoimenim delom Frederika Garsije Lorke, premijerno će u Srbiji biti izvedena 4. i 5. decembra na Velikoj sceni Opere i Teatra Madlenianum.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2012.

12:00

Default images

“Cafe Cantantes“ oživljava prastari i ujedno moderni izraz flamenka vodeći gledaoce u doba kada se taj ples izvodio u specijalizovanim objektima zvanim Cafes Cantantes.

Flamenko je muzički pravac nastao u Andaluziji mešanjem različitih kultura, a govoreći o ljubavi i samoći, bolu i prolaznosti života, predstava “Cafe Cantantes“ nastoji da Beograd i Srbiju smesti na svetsku mapu lokacija koje neguju kulturu flamenka, a beogradsko izvođenje ključno je za približavanjem kulture flamenka čitavom regionu, naglasili su iz Madlenianuma.

Autori predstave su flamenko plesači i koreografi La Sali i Pedro Fernàndez, a na premijernom izvođenju predstave “Cafe Cantantes“ na Flamenko festivalu u Zagrebu predstava je naišla na izuzetan odziv publike, pa se za njeno izvođenje tražila karta više.

La Sali je prve flamenko korake naučila u Beogradu, a usavršila u Madridu na najboljoj flamenko akademiji Amor de Dios. Od mnogobrojnih scenskih nastupa izdvaja se solo nastup na koncertu najpoznatijeg flamenko gitariste svih vremena - Paka de Lusije 2010. u Beogradu. Prva je flamenko plesačica koja ovu plesnu formu kontinuirano predaje u Hrvatskoj, redovno održava seminare i radionice u Beogradu, Zagrebu, Nišu i Novom Sadu, i razvija kulturu flamenka u zemljama Balkana gde je ona još uvek nerazvijena.

Pedro Fernandez usavršio je flamenko u najboljim školama u Čileu i Španiji, a već dvanaest godina sa svojom samostalnom trupom nastupa na najboljim pozornicama Čilea, Urugvaja, Venezuele, Španije i Kine. Dobitnik je nagrade za najboljeg plesača od strane Udruženja novinara za događaje APES (Čile) 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: