Vrhunski baletski spektakl u NP-u

Prvaci Baleta Narodnog pozorišta, Orkestar Opere Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Ðorđa Pavlovića i gosti iz nacionalnih opera Mađarske i Grčke, održali su sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Baletski gala koncert.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.06.2012.

09:07

Default images

Prepuno gledalište nacionalnog teatra uživalo je u vrhunskom baletskom spektaklu, izvanrednoj igri domaćih baletskih snaga, svojih omiljenih baletskih "zvezda" u duetima i fragmentima iz poznatih baleta sa repertoara Narodnog pozorišta.

Ono što je bilo novo za sve je koreografska postavka direktora Baleta nacionalnog teatra Brusa Stajvela, američkog baletskog umetnika i pedagoga koji je u Beogradu od početka godine.

Stajvel je uradio koreografiju za "Gala valcer" na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, a ansambl Baleta NP izveo sa posebnim žarom, posvećeno, skladno, precizno i u brzom ritmu.
Foto: Filip Krainèaniæ/TANJUG
Prvaci Baleta NP Tamara Ivanović i Igor Pastor efektno su odigrali duet iz "Uspavane lepotice" Čajkovskog u koreografiji Vladimira Logunova a potom su gosti iz nacionalne opere Mađarske potpuno oduševili publiku modernim "Valcerom" koreografa Vasilisa Vainonea na muziku Morica Moskovskog.

Adrien Pap i Roland Libah neuhvatljivo brzom igrom koja spaja klasičan i moderan balet sa elementima gimnastike i akrobatike, podigli su gala koncert do slavlja, praznika igre.

Baletski gala koncert Narodno pozorište je organizovalo u saradnji sa Beogradskim festivalom igre, Skupštinom opštine Stari grad i ambasadama Mađarske i Grčke u Beogradu.
Foto: Filip Krainèaniæ/TANJUG
Bojana Žegarac i Milan Rus u najboljoj tradiciji klasične igre izveli su deo iz baleta "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva u romantičnoj koreografskoj postavci Stajvela a Dalija Imanić i Miloš Marijan deo iz "Uspavane lepotice" Čajkovskog u koreografiji Logunova.

Ana Pavlović i Jovan Veselinović izveli su duo iz baleta "Korsar" na muziku Adolfa Adama u koreografiji Mariusa Petipa a gosti iz Grčke Euridiki Isakidou i Aleksandar Neškov odigrali su "Adađo" Gustava Malera u koreografiji Renata Zanelija.

Mila Dragičević, Jovica Begojev, Ivana Kozomara, Nelka Lazović odigrali su Grand pas iz baleta "Don Kihot" Ludviga Minkusa u koreografiji Vladimira Vasileva, a gala koncert zatvorio je ansambl Baleta Narodnog pozorišta veselom scenom "Svadba" iz baleta "Ko to tamo peva" (Vojislav Voki Kostić/Staša Zurovac).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: