Osam predstava na "Joakimfestu"

Na Festivalu najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora "Joakimfest", koji će biti održan u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu od 7. do 15. maja, biće izvedeno osam predstava, rečeno je u kragujevačkom pozorištu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

16:09

Default images

Prema rečima selektora festivala i upravnika Knjaževsko-srpskog teatra Dragana Jakovljevića, u takmičarskom delu učestvovaće pozorišta iz Niša, Beograda, Kruševca, Zenice i Kragujevca koja će ljubiteljima pozorišne umetnosti pružiti, pored ostalog, mnogo humora.

"Tragikomičnost vremena u kome živimo u velikoj meri odredila je i tematski krug dramskih autora. Kritički analitično, često sa osećajem gorčine, bespoštedno i hrabro predstave izvrgavaju podsmehu bolesno društvo i paradokse savremenog sveta u kome je sve manje nade i optimizma", naveo je Jakoljević u obrazloženju selekcije.

Jakovljević dodaje da su teskoba i banalnost svakodnevnice, korumpiranost društva, koristoljublje, malograđanski duh, prostakluk i neukus, laž i amoralnost, neprilagođenost, neizvesnost i nesigurna egzistencija, najčešće teme predstava ovogodišnjeg, osmog po redu, "Joakimfesta".

Festival će otvoriti predstava grada domaćina "Đavo i mala gospođa" Đorđa Milosavljevića u režiji Žanka Tomića, a dan kasnije glumci niškog Narodnog pozorišta izvešće "Ožalošćenu porodicu" Branislava Nušića koju je pripremio reditelj Andraš Urban.

Kruševačko pozorište i Festival Dani komedija Jagodine prikazaće "Put oko sveta" Branislava Nušića u režiji Juga Radivojevića, dok će Ustanova kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda prikazati predstavu "PR ili potpuno rasulo" Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina.

Predstavu "Bizarno" Željka Hubača u režiji Petra Kaukova izvešće ansambl Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a dan kasnije, 12. maja, ansambl Ateljea 212 izvešće predstavu "Matica" Gorana Petrovića u režiji Rahima Burhana.

Glumci beogradskog Zvezdara teatra izvešće predstavu "Život u tesnim cipelama" po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića, a glumci Knjaževsko-srpskog teatra poslednjeg dana festivala izvešće predstavu "Seobe" Miloša Crnjanskog u režiji Pjer Valter Polica.

U pratećem delu festivala biće otvorena izložba plakata profesionalnih pozorišta Srbije, promocija knjige "Pozorišni život Zemuna u 19. veku", sa osvrtom na rad Joakima Vujića, autora Milovana Zdravkovića.

Biće predstavljena i izdavačka delatnost Narodnog pozorišta iz Beograda, projekcija TV drame "Kuhinja" Arnolda Veskera u režiji Bore Draškovića, promocija knjige "Krug maslinom", kao i predstavljanje biblioteke Književne opštine Vršac.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu reditelj Boro Drašković, dramski pisac Maja Pelević i dramaturg Slavko Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: