Preminuo glumac Petar Banićević (1930. – 2006.)

Prvak Drame Narodnog pozorišta, Petar Banićević, preminuo je u Beogradu, 4. septembra.

Podeli

Komemoracija će biti održana u petak 8. septembra u 13 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a kremacija istoga dana u 15.30 na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je Narodno pozorište.

Petar Banićević rođen je u Nikšiću 1930. godine.

Studirao je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Raše Plaovića.

Tokom svoje bogate glumačke karijere, igrao je na gotovo svim beogradskim scenama.

Član Narodnog pozorišta je postao 1954. godine i na ovoj sceni je ostvario preko pedeset uloga.

Ostvario je velike glumačke vrednosti u delima svetskih i domaćih klasika. Ističu se njegove uloge Hamleta u ”Hamletu”, Dimitrija u ”Braći Karamazovima”, Kreonta u ”Edipu”, Leonea u ”Gospodi Glembajevima”, Trigorina u ”Galebu”, Alsesta u ”Mizantropu”, Vojvode Draška u ”Gorskom vijencu”, Kreonta u ”Caru Edipu”, Volponea u ”Volponeu”, Nikole Pašića u ”Apisu”, Spasoja Blagojevića u ”Pokojniku”, Serebjakova u ”Ujka Vanji”, Taltibija u ”Orestiji”, Ilariona Ruvaraca u ”Je li bilo kneževe večere”, Henrija Higinsa u ”Pigmalionu”, Džejmsa Tajrona u ”Dugom putovanju u noć”, Džonija Patinmajka u ”Sakatom Biliju”, Muškarca u ”Čoveku slučajnosti”, Šarla u ”Drami na jednom staničnom peronu”, Kuninga u ”Sudiji”...

Za izuzetna glumačka ostvarenja, dobio je preko deset prestižnih glumačkih nagrada: Oktobarsku nagradu , nagradu ”Trinaesti jul”, nagradu ”Sedmi juli”, dva puta je dobio Nagradu ”Raša Plaović”, Nagradu ”Milivoje Živanović”, Sterijinu nagradu, nagradu MES-a u Sarajevu i nagradu za životno delo ”Dobričin prsten’.

Glumio je u dvadesetak filmova među kojima su: ”Biće skoro propast sveta”, ”Sutjeska” i ”Snovi, život i smrt Filipa Filipovića”.

Igrao je takođe i u preko pedeset televizijskih drama i serija.

Bavio se pedagoškim radom punih petnaest godina. Izveo je pet uspešnih glumačkih generacija na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu a vodio je i glumačku klasu na Akademiji umetnosti ”Braća Karić” u Beogradu.

Pozorište

Balet za život

Predstava “Balet za život” 30. septembra u Sava Centru, zatvoriće ovogodišnji, jubilarni 40. Bitef , a ujedno 1. oktobra otvoriti 38. Bemus.

Pozorište subota 30.09. 16:46 Komentara: 0

Priča o Ronaldu u MSU

Malo pozorište „Duško Radović“, upravo priprema predstavu „Priča o Ronaldu, klovnu iz Mekdonaldsa“ po tekstu čuvenog argentinskog pisca Rodriga Garsije.

Pozorište četvrtak 28.09. 16:59 Komentara: 0

Predstava Jezik na BITEF-u

Predstava "Jezik zidova" u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada, premijerno će biti izvedena u sredu, 27. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu, u okviru Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF).

Pozorište sreda 27.09. 16:39 Komentara: 0

Nova sezona u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište iz Beograda otvoriće novu sezonu 2. oktobra, izvođenjem baleta "Labudovo jezero" Petra Iljiča Čajkovskog, u kojem će, kao princ Zigfrid, nastupiti prvak Nacionalnog baleta iz Kijeva Andrej Gura.

Pozorište ponedeljak 25.09. 16:09 Komentara: 0

Gostovanje Četa Vokera

Njujorški džez-dens koreograf Čet Voker gostovaće naredne nedelje u Beogradu, gde će održati nekoliko umetničkih radionica za profesionalne igrače i studente igre, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

Pozorište petak 22.09. 15:18 Komentara: 0
strana 1 od 3 idi na stranu