Izazov i prilika: Sajam knjiga u Frankfurtu

Sajam knjiga u Frankfurtu suprotstavlja se pandemiji koronavirusa – digitalnim sposobnostima i klasičnim konceptom. I direktor Jirgen Bos sa optimizmom gleda u budućnost.

Izvor: DW
Podeli
Foto: Getty Images,  Thomas Lohnes / Stringer
Foto: Getty Images, Thomas Lohnes / Stringer

Sajam knjiga u Frankfurtu otvoren je u utorak uveče, 13. oktobra 2020. Bez publike, u praznoj dvorani. Zbog porasta broja infekcija koronavirusa, čak je i stotinak gostiju, kojima je donedavno bio dozvoljen boravak na ceremoniji otvaranja, moralo da izostane.

I zato se postavlja pitanje: šta uopšte može da postigne Sajam knjiga koji je velikim delom premešten u digitalni svet? Koliko smisla ima sajam bez direktnih ljudskih susreta? Zar nije bilo bolje otkazati i ovaj sajam, kao što se već dogodilo u slučaju Sajma knjige u Lajpcigu u proleće ove godine?

Nije, kaže Jirgen Bos, direktor Frankfurtskog sajma knjiga. Zadatak sajma je, kaže, da spaja ljude, autore, izdavače, prevodioce, stručnu publiku. Za to je, objašnjava, Sajam stvorio platformu na kojoj se susreće više učesnika nego proteklih godina uživo. Registrovalo se 4.400 izlagača, kao i stručna publika iz 120 zemalja.

"To uključuje i govornike koji ranije nikada nisu bili na Sajmu", kaže Bos. "Prelazak na digitalu za nas je bio veliki izazov. Ali to nam je takođe ponudilo i mogućnost da se još više poboljšamo u onome što radimo", kaže direktor sajma.

On je ove godine razgovarao sa brojnim izdavačima koji su želeli da učestvuju na sajmu, ali to nisu mogli: zbog finansijskih ograničenja, zbog viza ili problema sa putovanjima ili zato što je vlada sprečila putovanje. "Najveća prednost našeg digitalnog sajma je u tome što skoro svako može da učestvuje", kaže Bos. Ovo je prvi put da je Sajam knjiga u Frankfurtu dostupan ljudima koji inače ne bi imali sredstva ili mogućnosti da na njemu učestvuju.

Foto: Getty Images,  Thomas Lohnes / Stringer
Foto: Getty Images, Thomas Lohnes / Stringer

Zapravo, organizatori su uspeli da naprave da svi segmenti koji čine jedan normalni Sajam knjiga, budu digitalno predstavljeni: o pitanjima prava, komercijalnim aspektima sajma, kao i drugim stvarima iz sveta izdavaštva, sada se raspravlja na digitalnim platformama.

Interaktivni instrumenti omogućavaju susrete izdavača, autora i prevodilaca. Sajam nudi ukupno 260 sati programa za ljubitelje knjige, a oni su dostupni širom sveta. Zemlja-gost Kanada je doduše otkazala fizičko prisustvo svojih autora i pomerila to za 2021. godinu, ali zato virtuelno nudi nastup svoje zvezde, autorke Margaret Atvud.

I angažman za slobodu mišljenja pod sloganom "Za reč i slobodu", u ovim politički komplikovanim vremenima nije slabiji nego u prethodnim. Planirana je, između brojnih drugih, i diskusija sa Edvardom Snoudenom, kao i sa aktivistom iz Hongkonga Džošuom Vongom.

Budućnost će biti hibridna

Direktor sajma ne misli da bi Sajam knjiga mogao da ukine sam sebe uspešnim virtuelnim nastupom. Ambicija je, kaže, da Sajam iskoristiti ovogodišnje digitalno prisustvo kao osnovu za budući hibridni oblik sajma, s kojim će moći da dopre do više ljudi nego do sada.

Uprkos tome, kako kaže Jirgen Bos, izdavačima iz čitavog sveta potrebno je i fizičko prisustvo, slučajni susreti i otkrivanja, malo haosa, večernje žurke… Sve ono što inače čini jedan Sajam knjiga.

"U budućnosti će mešavina prisustva na licu mesta i digitalna ponuda biti nova normalnost", smatra Bos. "Zato verujem u budućnost izdavaštva i budućnost Sajma knjiga u Frankfurtu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu