Samizdat B92: Novi roman Aleksandra Mekol Smita "Kuća neočekivanih sestara"

Dragocena Ramocve oduvek je obožavala svog oca, pokojnog Obeda Ramocvea. Mislila je da zna sve o njegovom životu – ali da li je zaista tako?

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2017.

11:55

Samizdat B92: Novi roman Aleksandra Mekol Smita

Naši roditelji katkad umeju da nas iznenade, kada otkrijemo kako nije sve baš onako kao što smo mislili. Isto važi i za Mmu Makuci, energičnu pomoćnicu Mme Ramocve, koja takođe dolazi do nekih iznenađujućih otkrića o sopstvenoj prošlosti.

Spokojni svet “Prve damske detektivske agencije” dodatno je uzdrman dolaskom nekoga koga Mma Ramocve - kao ni gospodin Dž. L. B. Matekoni - sasvim sigurno ne žele da vide. Razume se, na kraju prevlada mir - kao i uvek u bezvremenom svetu ovih izuzetnih ljudi. Čaj je poslužen, život ide dalje.

Za proteklih dvadeset godina čitaoci su stekli naviku da pobegnu u Bocvanu, mesto gde se čestitost ceni, zloba kažnjava, a čak i najuporniji problemi mogu da se reše uz pomoć malo zdravog razuma i nekoliko šoljica vrućeg čaja.

Postoji izvesno zadovoljstvo u stalnom vraćanju u svet prožet plemenitom mudrošću i moralnom čvrstinom… Mekol Smit je neko ko stavlja naglasak na pozitivno, ispoljavajući veru u urođenu dobrotu ljudi. Kuća neočekivanih sestara sveža je i uverljiva poput prethodnih knjiga iz ovog serijala.

The National

Veština s kojom Mekol Smit „hvata“ ritmove govora čini ga majstorom njegovog zanata. Dijalog odvodi čitaoca u vruće, sušne predele u kojima se odigrava radnja knjige, a spokojni razgovori o svakodnevnim sitnicama prenose velike poruke ljubavi i nežnosti… Kad zađete u život Dragocene Ramocve, vaš srčani ritam se normalizuje, a čula se izoštre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: