Ivanji: Istorijski roman je uživanje u istraživanju

Nedavno je predstavljena romansirana biografija rimskog cara Julijana, u izdanju Lagune, autora Ivana Ivanjija, kao treći deo trilogije o rimskom carevima sa Balkana. Autor knjige je bio gost Kažiprsta B92.

Izvor: B92
Podeli

Ivanji je napisao trilogiju o rimskim imperatorima Dioklecijanu, Konstantinu i Julijanu. Intresovanje za rimske vladare probudilo mu se slučajno.

Svojevremeno mu je bilo naručeno da napiše tekst o Dioklecijanu. Istražujući obimnu građu, zaključio je da će umesto teksta napisati roman, što je kasnije i uradio.

Na pitanje koliko je pisanje istorijskog romana drugačije u odnosu na ostale žanrove, Ivanji kaže:

"Istorijski roman ima likove, ali se ne zna šta se stvarno zbilo, pa je to prilika za pisca da istražuje i da u tome uživa."

Uživajući u tom istraživanju, Ivanji je Julijana zavoleo više od ostalih imperatora:

"Julijan je bed boj, otpadnik… Nije bio vojnik, nije hteo da vlada. Hteo je da bude filozof, a onda su ga naterali da bude ratnik. To je i lepo i tužno. Kako je imao sve više uspeha, uhvatilo ga je ludilo moći."

Julijan je voleo knjige. Mogu li filozofi da budu dobre vojskovođe?

"On je bio vojskovođa, ali je neprekidno i pisao. Hrišćanski vlastodršci su uspeli to da unište. Imao je savermenika koji su u to vreme takođe pisali, pa čovek može sebi da stvori lik. Smrt ga je pratila od početka. Prisustvovao je ubistvu svog oca i to mu upotpunjuje lik."

On je ličnost koju poštuju i vole, ali ga se i boje, što svakako ima sličnosti sa kontekstom današnjeg vremena, zaključio je Ivanji.

Knjige/Stripovi

"Knjiga o Bati Živojinoviću je štivo naših života"

Za tri dana sam pročitao knjigu o jednom poglavlju naše novije kulturne istorije, o jednoj zemlji koja je nestala i o glumačkoj legendi koja nikada nije pristala da ga iko zove legenda, kazao je publicista i filmski kritičar Milan Vlajčić, na promociji knjige "Velimir Bata Živojinović - Valter pre Valtera" koja je sinoć odražana u zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Knjige/Stripovi subota 27.05. 08:41 Komentara: 0

Preporuka za čitanje: "Gubilište" Mirka Kovača

Član beogradskog kosmopolitskog kružoka postao je svojevoljno, ostajući istovremeno – veličanstveni izdanak hercegovačkog krša, ponikao sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Hercegovine, iz Petrovića kod Bileće, gde se priča najčistijim narodnim jezikom, ali i biblijskim, jezikom svetih spisa, svih poznatih veroispovesti, monologom, dijalogom, brundanjem, horom bezimenih i bezvremenih junaka.

Knjige/Stripovi utorak 23.05. 12:53 Komentara: 3
strana 1 od 8 idi na stranu