Priča o ljubavi Izraelke i Palestinca ne može u lektiru

Odlukom da ne dozvoli da se roman o ljubavi između Izraelke i Palestinca nađe u školskoj lektiri, izraelsko ministarstvo obrazovanja izazvalo je burne reakcije kulturne javnosti.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

14:25

Default images
Foto: Thinkstock

Ministarstvo obrazovanja je saopštilo juče da roman "Gada Haya" izraelske autorke Dorit Rabinjan neće biti uvršten u školsku lektiru, navodeći da je odluka doneta "nakon ozbiljnog razmatranja i vaganja prednosti i mana".

Prema pisanju lista Haarec, koji se poziva na izjavu Dalije Penig, jedne od zvaničnica ministarstva, glavni razlog što je knjiga odbačena jeste taj što ugrožava "zasebne identitete" Jevreja i Arapa. "Intimni odnosi između Jevreja i ne-Jevreja za mnoge predstavljaju opasnost za razdvojene identitete", kazala je Penig.

Njena izjava je izazvala buru negodovanja među kulturnim poslenicima, od koji su mnogi u sukobu za premijerom Benjaminom Netanjahuom. Pišući u Haarecu, novinar Alon Idan ističe da je cilj odluke ministarstva da se "zaštiti čistota jevrejske krvi", te da podseća na "institucionalizovanu rasnu teoriju".

"Intimni odnosi jednako sex. Ne-Jevreji jednako Arapi. Sada možemo da pojednostavimo njenu izjavu i kažemo da je Jevrejima i Arapima zabranjeno da međusobno vode ljubav", navodi Idan. Objavljen 2014, roman "Gader Haya" je priča o Izraelki i Palestincu koji se zaljubljuju u Njujorku, ali kasnije raskidaju kada se ona vrati u Tel Aviv, a on u Ramalu.

Knjiga je dobila nagradu Bernštajn koja se dodeljuje mladim autorima. Zahtev jednog broja nastavnika da se knjiga uvrsti u nastavu najpre je podržan od strane nadležnog ministarskog komiteta, ali je kasnije odbačen odlukom viših instanci. "Izgleda da neki ljudi u ministarstvu obrazovanja i dalje veruju u moć književnosti da podstakne promene u povodljivim mladim umovima, što mi iz nekog čudnog razloga zvuči optimistički", prokomentarisala je autorka knjige, Dorit Rabinjan, prenosi AFP.

Najpoznatiji izraelski živi pisac Amos Oz izjavio je u novembru da više neće prisustvovati događajima u izraelskim ambasadama u svetu, a kao razlog je naveo "radikalnu" vladinu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: