"Đeneral Mihailović: Završna reč"

Izdavačka kuća “Evro Đunti” objavila je novu knjigu "Đeneral Mihailović: Završna reč", koju potpisuju Bojan Dimitrijević i Dušan Babac.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2015.

13:35

Default images

Reč je o sažetoj biografiji vođe Ravnogorskog pokreta otpora u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji 1941-1945. koja osim mnogobrojnih istorijskih činjenica, koje dolaze kao plod dugogodišnjeg istraživanja, donosi i pregršt kvalitetnih, dosad neobjavljenih fotografija.

U središtu je akcija zarobljavanja Draže Mihalovića, sudski proces i pogubljeu o kojem nema dokumentarnih tragova.

Knjiga je napisana na osnovu obimnog arhivskog istraživanj, a ilustruje je nekoliko stotina fotografija koje su autori prikupili tokom višegodišnjeg bavljenju ovom temom.

Dr Bojan Dimitrijević bio je saradnik državne komisije za otkrivanje činjenica o izvršenju smrtne kazne nad generalom Dragoljubom Dražom Mihailovićem koja je zaključila da je tačna zvanična verzija hapšenja Dragoljuba Mihailovića u kojoj je ulogu imao Nikola Kalabić.

Dušan Babac je od 1995. godine do danas objavio veći broj naučnih i popularnih članaka u Glasniku Istorijskog muzeja Srbije i Vesniku Vojnog muzeja i specijalizovanim časopisima u Srbiji, Republici Srpskoj, Sloveniji, Francuskoj, Rusiji, Nemačkoj, Japanu i Italiji i velikog broja istorijskih knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: