Agata Kristi je najbolja autorka krimi romana

Britanska spisateljica Agata Kristi proglašena je za najboljeg autora detektivskih priča, a njen roman "Ubistvo Rodžera Akrojda" za najbolji krimić svih vremena u anketi koju je nedavno sprovelo britansko Udruženje pisaca kriminalističkih omana (CWA).

Izvor: Tanjug
Podeli

Svojim inovativnim zapletom, roman "Ubistvo Rodžera Akrojda", objavljen 1926. godine, uticao je na definisanje detektivskog žanra, navodi se na sajtu udruženja.

"Kristi je jednostavno najbolja. Ona piše sa snažnim osećajem za prostor, odlično poznaje svoje likove, a njene priče su predivno strukturisane", kazala je Alison Džozef, predsednica udruženja, prenosi Guardian.

Serija romana Artura Konana Dojla o Šerloku Holmsu proglašena je za najbolji krimi serijal od strane učesnika ankete koja je organizovana povodom šezdesetogodišnjice udruženja.

Slično istraživanje sprovedeno je 1998. godine, kada je titulu najboljeg krimi autora poneo Rejmond Čendler.

"Ubistvo Rodžera Akrojda" je sedmi roman Agate Kristi u kom se, kao glavni junak, pojavljuje slavni belgijski detektiv Herkul Poaro.

Jedan od najobjavljivanijih autora u istoriji čovečansta (posle Biblije i Šekspira), Agata Kristi (1890-1976) je napisala 66 detektivskih romana i 14 zbirki kratkih priča. Njene knjige su štampane u tiražu većem od četiri milijarde primeraka i prevedene na više od 100 jezika.

Knjige/Stripovi

"Procurile" tri Selindžerove priče

Tri dosad neobjavljene kratke priče Džeroma Dejvida Selindžera pojavile su na internetu, uprkos željama kontroverznog autora kultnog romana "Lovca u žitu", koji je poslednjih 30 godina života proveo u izolaciji, a nije objavio ništa od 1965. godine.

Knjige/Stripovi petak 29.11. 11:16 Komentara: 4

Izložba NBS gostuje u Solunu

Izložba pod nazivom "Rasejaše reč među narode nove“ koju je Narodna biblioteka Srbije priredila povodom obeležavanja 1150. godišnjice od početka misije Ćirila i Metodija, gostovaće u Vizantijskom muzeju u Solunu od 29. novembra do 20. decembra, najavila je nacionalna biblioteka.

Knjige/Stripovi utorak 26.11. 12:51 Komentara: 0
strana 1 od 28 idi na stranu