Poklanjamo: “Mi deca sa stanice Zoo”

Izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka nedavno je objavila dopunjeno izdanje kultnog dela “Mi deca sa stanice Zoo”, koje sadrži originalne fotografije likova autobiografske priče Kristijane F.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2013.

13:41

Default images

Ovo kultno delo, uspešan spoj autentičnog dokumentarnog i književnog teksta, bez tendencije opadanja interesovanja više od dvadeset godina ima status bestselera. “Mi deca sa stanice Zoo” tipičan je primer književno-naučnog teksta u kome je dokumentarni materijal podvrgnut estetskoj obradi.

“Ni posle dvadeset godina od vremena prikazanog u romanu, problem narkomanije među adolescentima nije rešen, tako da ovaj izdavački poduhvat prevazilazi edukativne i književne okvire, ambiciozno ukazujući na humanu stranu knjige”, tvrde iz “Pčelice”.

Orijentacijom na edukativnu i zabavnu literaturu za decu “Pčelica” je postala prepoznatljiva na tržištu knjiga.

“Svojim izdanjima za bebe, mališane, predškolce, osnovce i srednjoškolce navikavamo decu na prisustvo knjiga u njihovim životima i postepeno izgrađuje čitalačke navike”, navode iz te izdavačke kuće. Socijalnom odgovornošću u okviru tako definisanog izdavačkog plana svoje mesto pronašla je i knjiga “Mi deca sa stanice Zoo”.

Ideja za nastanak knjige potekla je od Kaja Hermana i Rika Horsta, novinara magazina Štern, koji su 1978. upoznali petnaestogodišnju Kristijanu F., heroinsku zavisnicu na lečenju.
Planirani intervju sa Kristijanom pretvorio se u dvomesečnu ispovest o problemu narkomanije među adolescentima. Snimljeni materijal dvojica novinara godinu dana nakon toga objavljuju u vidu knjige. Sa jakom svešću o potrebi rušenja tabu teme i davanja prilike socijalno marginalizovanoj grupi da progovori u svoje ime, čitav projekat su podržali Kristijana i njena porodica.

Uz posedovanje ekskluzivnog prava za teritoriju Srbije, izdavačka kuća “Pčelica” najpre je objavila dobro poznatu verziju teksta “Mi deca sa stanice Zoo”. Nedavno je počelo i objavljivanje dopunjenog izdanja ovog kultnog dela, koje sadrži originalne fotografije likova autobiografske priče Kristijane F. Na taj način tekst dobija autentičnu potvrdu u dokumentarnoj građi kao potresnom i eksplicitnom svedočanstvu konkretnih ljudskih sudbina.

B92 i izdavačka kuća "Pčelica" poklanili su pet primeraka novog izdanja knjige "Mi deca sa stanice Zoo". Dobitnici su obavešteni o načinu preuzimanja knjige, za šta imaju rok od četrnaest dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: