Đaci u Srbiji zatrpani šundom

Školama u Srbiji se često nude knjige neproverenog sadržaja, đaci su zatrpani ponudama privatnika za različite kurseve i sportove, a ovih dana im se potura i knjiga pesama u kojoj se promoviše kockanje i zlouptrebaljava lik jednog našeg vrhunskog tenisera.

Kultura

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.05.2012.

11:53

Default images

Nadležni upozoravaju da privatnici koji drže kurseve stranih jezika, glume, plesa, folklora, škole različitih sprotova, opsedaju škole, naročito na početku školske godine, i navode da se takve aktivnosti i "otvorena trgovina" praktično ne mogu zabraniti, jer se obavljaju u dogovoru s direktorima.

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov ocenjuje da je u pozadini takvih akcija novac i da ključnu ulogu imaju direktori, jer dozvoljavaju akterima ovih prilično agresivnih i nametljivih kampanja, da uđu u školu.

"Škola i roditelji moraju da reaguju", rekao je Popov, podsetivši na obavezu škola da promovišu priznate javne i društvene vrednosti i ciljeve.

Deljenje letaka i flajera u kojima se deca pozivaju da upišu strani jezik, da idu na neki sport, folklor, zabranjeni su u samoj zgradi, u školskom dvorištu, ali se to ne poštuje. Lepe se pozivi i u holovima, na ulaznim vratima, djacima se flajeri dele na kapiji.

Deca, posebno mlađih razreda, su u zabludi i neretko ove ponude shvataju kao obavezan deo nastave, jer im se čitava priča nameće u stilu da "to mora", pri čemu im gotovo niko ne objašnjava o čemu je zapravo reč.

Zbog toga mališani pod izgovorim da "to mora" ubeđuju roditelje, a ovi pod pritiskom pristaju da plaćaju "škole" i po nekoliko hiljada dinara mesečno.

Pri tome niko, osim sporadično roditelji, ne proverava kvalitet te ponude. Nekada se knjige, čiji sadržaj prethodno niko nije proverio ni pročitao, reklamiraju i na času, i to od samog autora, zbog čega se gubi od nastave.

Koliko je aktivna i agresivna kampanja privatnika, toliko se škole ne trude da reaktiviraju nekadašnje vrlo posećene sekcije, literarne, dramske, hor, sportske aktivnosti...

To pokazuje i najnoviji slučaj knjige za decu "Kad porastem biću Nole", autora Blagoja Bakovića, koja je izazvala oštra negodovanja roditelja, a tim za odnose s javnošću Novaka Đokovića saopštio da je prodaja i distribucija te knjige urađena bez ikakve saglasnosti srpskog tenisera.

U Republičkoj prosvetnoj inspekciji navode da inspekciji stižu pritužbe roditelja na razna plaćanja i pritiske da upišu decu na različite kurseve ili na zauzetost školskih sala i drugih prostorija za vreme trajanja nastave.

Ni na decu, ni na roditelje ne sme da se vrši bilo kakav pritisak i ovakve primere roditelji treba da prijave inspekciji, navode u inspekciji i podsećaju da se pravila ponašanja u školi uređuju pravilnikom koji sačinjava direktor škole.

Procedura za privatnike koji drže časove u školi je poznata. Ako školski odbor odobri neki kurs, privatnik treba da traži dozvolu Republičke direkcije za imovinu. Oni zahtevaju proveru prosvetne inspekcije i tek potom se izdaje saglasnost. Medjutim, ova procedura redovno se zaobilazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: