Počinje Beogradski festival poezije

Šesti međunarodni Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!" počinje danas, 30. maja, u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", omažom pesniku pesniku Ivanu Rastegorcu (1940-2010), čiji stih je i moto manifestacije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

10:40

Default images

Do 2. juna, pod sloganom "Trčaću dovek", manifestacija će okupi desetak domaćih i stranih pesnika, najavili su organizatori.

Na otvaranju o Rastegorcu će govoriti pesnik i recitator Ratomir Rale Damjanović i književni kritičar Tamara Krstić, a biće prikazan i dokumentarni film posvećen ovom pesniku.

Gosti festivala biće pesnici Kolja Mićević, Francuska/Srbija), Paskal Peti (Francuska/Velika Brtianija), Nina Živančević (Francuska/Srbija), Ivana Milankov (Srbija), An Helen Atianese (Finska), Aleksandar Skidan (Rusija), Gokčenur Č. (Turska), Slađan Lipovec (Hrvatska), Vladimir Martinovski (Makedonija), Ana Seferović (Velika Britanija/Srbija), Siniša Tucić (Srbija).

Učešće će uzeti i prevodioci Biserka Rajčić, Slavica Agatonović, Mirjana Petrović, Milan Dobričić, Vesna Gazdić i drugi.

Direktor festivala Dejan Matić je ranije na konferenciji za novinare rekao da se od početka trude da poeziju približe ljudima - od običnih prolaznika do uglednih književnika, na originalan, zanimljiv i autentičan način, a sa ciljem da "opovrgnu predrasude da je poezija beznačajna, marginalizovana i nepotrebna čoveku danas".

Program će obuhvatiti predstavljanje poezije kroz razgovore sa gostima, pesnicima i prevodiocima, čitanje poezije, dva dokumentarna filma o poljskoj pesnikinji i nobelovcu Vislavi Šimborskoj (1923-2012) - "Sometimes life iz bearable" Katažine Kolende-Zaleske (2009) i "End and beginning - Meeting Wislawa Szymborska" Džona Alebrta Jansena (2011).

U pratećem programu biće organizovana prodajna izložba knjiga, kao i postavka posvećena Rastegorcu.

Poslednjeg dana biće priređen program "Zvuci s nakovnja" Kolje Mićevića, u okviru koga će biti predstavljena njegova knjiga "Lirska istorija muzike" i izvedena njegova kompozicija "Spaljivanje Đordana Bruna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: