Ljosa poklanja knjige rodnom gradu

Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa pokloniće više od 30.000 knjiga iz svoje lične bibilioteke rodnom gradu Arekipi gde je proslavio 76. rođendan.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

11:49

Default images

Prvi deo knjiga biće dostavljen iduće godine, rekao je pisac. Knjige će biti uručene Kulturnom centru Arekipe koji se brine o kući u kojoj je Vargas Ljosa rođen i koja će 2013. biti pretvorena u muzej. Autor "Keltskog sna" i "Razgovora u katedrali", "Avantura nevaljale devojčice" (i mnogih drugih dela) rekao je da je odlučio da pokloni knjige, jer je posvećen svom gradu i njegovim ljudima.

On je rekao da se 30.000 knjiga nalazi u njegovim kućama u Limi, Madridu i Parizu. Većina knjiga su romani, a u mnogima su i njegove lične beleške, prenosi AFP.

Dobitnik Nobelove nagrade 2010. godine stigao je u Arekipu sa suprugom, decom i unucima i učestvovao je u književnim tribinama koje su lokalne vlasti organizovale.

Pisac je početkom meseca saopštio da radi na novom romanu koji će se dešavati u peruanskom gradu Piura i u kome će moći da piše o promenama u zemlji, ali i da ubaci neke autobiografske elemente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: