Danilovu uručen "Vasko Popa"

Pesniku Draganu Jovanoviću Danilovu danas je u Vršcu u gradskoj kući uručena prestižna nagrada Vasko Popa za knjigu pesama pod nazivom "Moja tačna priviđenja" u izdanju arhipelaga iz Beograda, koja je izabrana za najbolje pesničko ostvarenje u srpskoj poeziji u protekloj godini.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2011.

15:33

Default images

Predsednik Skupštine fondacije Hemofarm Bojan Majstorović, uručujući ovogodišnjem 17. laureatu nagradu istakao je da je Dragan Jovanović Danilov "jedan od naših najprevođenijih pesnika na mnoge jezike, tokom poslednjih 20 godina, što je još jedna njegova dodirna tačka sa Vaskom Popom, koji je imena Vršca i Beograda režirao i pisao i odveo u daleke krajeve sveta".

Odlukom stručnog žirija u sastavu profesor doktor Radivoje Mikić (predsednik), Duško Novaković i Dušan Velča, Dragan Jovanović Danilov je nagrađen za knjigu pesama pod nazivom "Moja tačna priviđenja" u izdanju arhipelaga iz Beograda.

Zahvalivši se na renomiranoj književnoj nagradi stručnom žiriju i donatoru, Danilov je podsetio na magiju Popinog pesništva i dodao.

"Velika je hrabrost danas pisati poeziju. Posle toliko napisanih knjiga, kako pisati posle Vaska Pope. Verovatno tako što bi od njih, od tradicije uzeli onu dematerijalizovanu i totemski očisćenu kost i na to uneli svoj lični dah, ono što nosimo u sebi."


Osnivači nagrade Vasko Popa su društvo prijatelja Vrsca, "Vršac lepa varoš", i agencija Đorđević iz Vršca , a donator je fondacije Hemofarm.

"Dragan Jovanović Danilov, važno mesto u savremenoj srpskoj kulturi, stekao je kao pesnik, romansijer, eseista, likovni kritičar, ali će bolji poznavaoci prilika lako složiti da je on pre svega pesnik i da je duboka privrženost pesničkoj umetnosti, ono što hrani sve vidove njegove stvaralačke delatnosti, rekao je Duško Novaković, obrazlažuci odluku žirija.

"Budući da je do ovog trenutka objavio 14 pesničkih knjiga, od kojih jednu zajedno sa Divnom Vuksanović, Dragan Jovanović Danilov je u času kada se pridružuje ranijim dobitnicima nagrade Vasko Popa, pesnik sa čvrsto oformljenom poetikom, prepoznatljiv među savremenicima i po tome što je svoj pesnički svet izgradio na spoju različitih elemenata.

Nagrađena knjiga "Moja tačna priviđenja" je u mnogo čemu reprezentativna za poeziju ovog pesnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: