Umro pesnik Petru Krdu

U Vršcu je danas, 30. aprila, umro pesnik Petru Krdu, predsednik Književne opštine Vršac (KOV).

Kultura

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 30.04.2011.

20:13

Default images

Krdu je rođen je 1952. godine u južnobanatskom selu Barice. Fakultetsko obrazovanje stekao je u Bukureštu.

Krdu je bio novinar Radio-televizije Vojvodina i biće upamćen kao autor brojnih intervjua sa najpoznatijim knjizevnicima širom sveta.

Bavio se i prevodilaštvom i publicistikom, a dela su mu prevedena na više svetskih jezika.

U književnim krugovima biće upamćen kao jedan od utemeljivača KOV-a, zajedno sa pesnikom Vaskom Popom, renomirane izdavačke kuće na čijem je čelu bio više od dvadeset godina.

Krdu je bio inicijator prestižnog književnog priznanja - Evropske nagrade za poeziju, koja se dodeljuje veće 16 godina, a čiji su laureati najviđeniji pesnici sa svih meridijana.

"U toku dugogodišnjeg plodnog rada objavio je više zbirki poezije, prevode najznačajnjih rumunskih pisaca na srpski jezik, kao i srpskih na rumunski.

Kako je saopšteno iz Književne opštine Vršac, Krdu (1952-2011) je preminuo iznenada, a biće sahranjen u ponedeljak, 2. maja 2011. godine, u 13.00 na vršačkom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: