Pet tomova "Larousse" enciklopedije

Izdavačka kuća "Mono & Manjana" iz Beograda objavila je Veliku opštu ilustrovanu enciklopediju “Larousse” koja sadrži oko 100.000 odrednica, raspoređenih u pet tomova.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

13:47

Default images

Srpsko izdanje ”Larousse” enciklopedije sadrži i 10.000 dopisanih odrednica iz srpske istorije, kulture i umetnosti, a knjiga će biti predstavljena 4. maja u Francuskom institutu u Srbiji.

“Larousse” nastavlja francusku tradiciju u kojoj se i pojavila savremena enciklopedija , ona koju su Deni Didro i Žan D'Alamber objavili u 18. veku, na vrhuncu epohe prosvećenosti.

Vizionar Pjer Larus obnovio je taj projekat u 19. veku.

U Srbiji se enciklopedija pojavila početkom 20. veka, zahvaljujući srpskim intelektualcima koji su se tokom Prvog svetskog rata školovali u Francuskoj, ali se prvo izdanje na srpskom pojavilo tek u drugoj polovini prošlog veka.

Rad na novom izdanju počeo je 2006. Tridesetak urednika koji su bili angažovani u tom poslu mahom su profesori Beogradskog univerziteta, a uz njih je radio i tim redaktora prevoda, recenzenata, stručnih prevodilaca, lektora i drugih saradnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: