2011. u znaku Andrićevog jubileja

Književni jubilej - 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću (1892-1975) - biće obeležen nizom manifestacija tokom 2011. godine, a prva će biti priređena 5. januara u Višegradu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

14:23

Default images

Grad u kojem je Ivo Andrić proveo detinjstvo i u kojem je završio osnovnu školu, ali i u kojem se nalazi čuveni most Mehmed-paše Sokolovića upisan na Listu svetske kulturne baštine Uneskoa, biće centralno mesto proslave jubileja, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Višegrad će 5. januara posetiti ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministri nadležni za kulturu Republike Srpske i Federacije BiH Anton Kasipović i Gavrilo Grahovac.

Tom prilikom biće održan i sastanak s načelnikom opštine Višegrad Tomislavom Popovićem, dodaje se u saopštenju.

Nobelova nagrada za književnost Ivi Andriću je dodeljena 1961. godine za roman "Na Drini ćuprija", kao i za doprinos koji je dao opisujući ljudske sudbine iz istorije svoje zemlje.

Roman "Na Drini ćuprija", napisan 1945. godine, pripoveda o građenju mosta preko reke Drine u bosanskom gradu Višegradu.

Građenje mosta naručio je Mehmed paša Sokolović, zvaničnik Osmanlijskog carstva koji je bio rođeni Srbin. Još kao dečak odveden je s ostalom decom kao danak u krvi u Carigrad.

Radnja romana odvija se tokom četiri stoleća, a kameni most je svedok raznih ljudskih sudbina, istorijskih ličnosti i bezimenih likova čiji životi protiču u njegovoj blizini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: